Снимка: БГНЕС

Извършителят, запалил входната врата на Културен дом "Иван Михайлов" в Битоля, е заловен. Това съобщи министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски в профила си във Фейсбук.

Певецът Ламбе Алабаковски е човекът, подпалил вратата на българския клуб, предаде репортер на БГНЕС.

"Имам удоволствието да съобщя за бързо и ефективно разрешаване на казуса от преди три дни (04.06.2022 г.) с криминалното събитие - пожар в център "Иван Михайлов" в Битоля, по който имаме задържано лице, признало престъплението. Работихме денонощно, за да открием извършителя, взети бяха предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни, снощи, с разпореждане на съда беше извършен обиск на две използвани от Л.А. (34 г.) локации в Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е задържано. За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да унищожава престъпността. И в този сегмент няма "извинете", няма защитени лица - всички са равни пред закона и всеки, който е сгрешил - трябва да носи отговорност!“, пише в профила си министър Спасовски.

Арестуваният е популярният македонски певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се е завърнал със семейството си от САЩ в родината си, заявявайки, че предпочита да живее в Македония.

Описанието на подпалвача от Битоля бе дадено от българския министър Теодора Генчовска, която веднага след събитието се отправи от Скопие към Битоля, където бе информирана за извършителя в полицейското управление.

„На кадрите на една от камерите видях мъж, който пристига спокойно с велосипед, вади туба със запалима течност и спокойно излива течността пред вратата на сградата. Пожарът, който избухна, беше голям, и подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън и може да потърси медицинска помощ. Мъжът е с маска“, каза Генчовска и добави, че лично тя смята, че този "акт е извършен хладнокръвно, умишлено и злонамерено".

По-рано беше обявено, че ще се изяви на мегаконцерта "Памет" в събота като специален гост.

Ламбе Алабаковски става популярен след като побеждава в телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове.

Подпалването на входната врата на клуб "Иван Михайлов" предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

Кой е Ламбе Алабаковски вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase