Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей поиска вдигане на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС до юни. Външният ни министър Теодора Генчовска заяви, че РСМ трябва да признае правата на македонските българи преди отварянето на преговорите.

"Това са много лоши новини за България, свидетелстват за огромен натиск върху България. Най-голямото ми притеснение е, че като разменна монета се полза идеята за вкарване на етническите българи в преамбюла Конституцията на РСМ. Не е лошо, ако се случи, но за нас това е най-малко важният въпрос. Някой от правителството е поел ангажимент и вече повече от години сме под силна пропаганда тази тема да е основно българско искане", каза журналистът Виктор Канзуров в "България сутрин".

Той е определи като фалшива новина тезата, че вкарването на българите в преамбюла на Конституцията решава равнопоставеността на този етнос.

Още по темата
"Ако останат историческите фалшификации, ние нямаме да имаме спокойствие там", алармира Канзуров и добави, че езикът на омразата засега е непреодолим.

"Вече има македонци, които знаят, че революционерите от ВМРО са имали българско самосъзнание, но казват, че въпросните личности са били заблудени от българското образование. Няма да се случи това, което България иска - да се гарантира, че РСМ ще спазва историческите факти. Българската политика показва невежество по македонския въпрос в исторически смисъл и по отношение на обстоятелствата в РСМ", коментира Канзуров.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, македонците говорят за език на омраза от българска страна, а много по-гъвкаво, хитро и успешно представяли тяхната пропаганда пред Запада.

"В РСМ никога не е имало понятие "малцинства". След военния конфликт от 2001 г. - албанците се вдигнаха на бунт, а бяха част от всички Конституции, властта си намираше удобни албанци, които работят срещу собствения етнос. Могат да намерят кооперативни българи. В РСМ масово явление е хора, които кандидатстват за работа, да се пишат от друг етнос. Антибългаризмът в РСМ е самосиндикален", твърди журналистът.

Той посочи още, че никога не е имало реален прогрес в работата на историческата комисия.

Коментари Напиши коментар

15

Казах ли ви

преди 10 месеца

Че дори и македонците да направят каквото искаме,ние веднага ще измислим нов претекст. Защо? Защото Путин не ни е разрешил. Когато Путин ни разреши веднага ще прегърнем македонците и ще забравим всичко писано от нас досега. България в лицето на нейните управляващи е просто придатък на руската империя. За първи път ,дано да не е само на думи, се изказахме против газпром. Но това е пътя....далече от Русия, близо към Европа.

14

Гоце Делчев

преди 10 месеца

Мисля, че България трябва да приобщи в преговорния процес с РСМ и македонски българи, които са наясно с актуалната вътрешно-политическа обстановка в РСМ и могат да дадат ценни идеи за подхода ни в преговорите! Въпреки това, не съм съгласен с г-н Канзуров, че нямало смисъл българите да се включват като основен държавотворен народ в конст. на РСМ! Тук не става дума за козметични промени и куртоазия, а за юридически гаранции, измежду които и правото да се изучава книжовен български език!

13

Перник

преди 10 месеца

Никой не ни разбира какво искаме от македонците!