В декларация от клуб  "Иван Михайлов" –Битоля в Република Северна Македония заявяват, че не признават резултатите от преброяването, които бяха представени на 30 март. Според тях като българи в Република Северна Македония са се заявили 3504 човека.

"Брутално и арогантно ни наложиха картина, която не отговаря на истината, такава каквато всеки я вижда. Македонските българи били само 3500!!! Има ли по-фрапантно и по-убедително доказателство от това за липсата на напредък към демокрация в нашата родина?! Над 120 хиляди от нас лично носихме документи в София, за да докажем българския си произход. Никой не ни е принуждавал. Ходехме по собствено желание и се редихме на опашки с часове пред студените погледи на софийските бюрократи. Знаехме, че обратно у дома требва да крием и дори да отричаме, че сме искали да бъдем български граждани по причини на своя  произход. И все пак ходехме в София. Редехме се и пред тукашните български дипломатически мисии. Защото сме българи.  Но ето, че днес, тук в своята  родина изчезнахме от преброяването. Как се случи тази магия? И как ще реагира България, ако въобще я интересува нашата съдба?", пише в декларацията.

"Някои твърдят, че арогантните цифри, които по заповед "отгоре" ни сервира Статистическият завод, са резултат от страха в Северна Македония,  насаждан чрез езика на омразата срещу собствения ни произход - очевиден  психологически терор, който властите спонсорират политически. Да - факт е, че сме лишени от правото да изживяваме своята идентичност и децата ни учат фалшива история за своя народ и за неговите български борби. Но не е само страхът причината за тези позорни 3 500 бройки в преброяването. Това преброяване просто беше брутално манипулирано и ние предупредихме за това още в самото начало на провеждането му. Беше манипулиран за македонските българи, за турците, за други...”, пише в декларацията, подписана от председателя на Клуб „Иван Михайлов” Битоля Любчо Георгиевски.

Още по темата
В документа-обръщение към управляващите в страната се задават и въпроси: „ Къде изчезнаха тези над 60% българи, които до 1944 показваха всички преброявания - дори тези организирани от чужди власти?  Къде скрихте дори тези над 15 хиляди западно-покраинци, шопи, които и бивша Югославия признаваше за българи и които се беха преселили от Източна Сърбия в тогавашна Македония ? (Те дори географски не са македонци!)  Защо при изява на един член на фамилия като "македонец" записвахте административно всички по същия начин, дори когато искаха да бъдат преброени като българи? Защо от малко над милион и половина преброени цели 132 хиляди беха преброени "административно"? Защо категорично отказвахте да  видим как сте ни отразявали в протоколите на преброяването? Защо и как успяхте да преброите като "македонци" дори тези македонски българи, които с български паспорти избегаха в Свободния свет? Защо само за македонските българи няма посочени данни за живеещите зад граница?", пише в декларацията.

В нея отново се настоява за вписване на българите в Конституцията  на Република Северна Македония, "цялата историческа истина да влезе в учебниците, а договорът за добросъседство и приятелство между България и Република Северна Македония да е сред условията за начало на преговори за членство на страната в ЕС”, посочва БТА.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.