Снимка: БГНЕС
fallback

"Днес Република Сърбия е силна и стабилна държава, фактор на мира и стабилността, страна на кранове и машини, на нови фабрики и нови работни места", заяви сръбският президент Александър Вучич за "Блиц".

Според него преди управлението му Сърбия е била със срината икономика с максимална безработица и ниски заплати и пенсии.

„От икономически растеж, който беше на червено, през последните две години достигнахме до позицията на най-бързо развиващата се икономика в Европа. Въпреки всички кризи публичният дълг е напълно под контрол, безработицата спадна от 25,9% до под 10%, а заплатите и пенсиите се повишиха значително. В същото време лично открих или положих основния камък на повече от 250 фабрики в цяла Сърбия и се гордея, че страната ни е лидер в региона в привличането на преки чуждестранни инвестиции. Само през миналата година ние привлякохме 3,9 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, което е повече от всяка друга страна от Западните Балкани, взети заедно“, каза той.

До 2025 г. в Сърбия ще бъдат инвестирани общо 14 млрд. евро в различни проекти от транспортната инфраструктура, след това в нови болници и училища, както и за енергетика, младежка и пронатална политика, каза още президентът.

По думите му общо 9 милиарда евро ще бъдат инвестирани в транспортна инфраструктура, един милиард евро във водоснабдяване и канализация, 700 милиона евро за младежта, 600 милиона евро за здравеопазване, 600 милиона евро за образование и цифровизация, 500 милиона евро за инфраструктура в областта на културата и туризма, 500 милиона евро за енергетика, 500 милиона евро за развитие на спортната инфраструктура, 300 милиона евро за инфраструктура в селското стопанство.

Част от тази програма е и проектът за изграждане на белградското метро.

"Както създадохме белградската крайбрежна улица, така ще създадем и белградското метро, и това е проект, който никой няма да може да спре", каза Вучич, цитиран от БГНЕС.

Всяка майка, която роди дете от началото на тази година, ще има право на невъзвръщаема държавна помощ за закупуване на апартамент или къща в размер до 20 000 евро. Това ще бъде последвано от нов пакет помощи в размер на 300 000 динара за първородно дете и допълнителни 100 000 динара за второ и трето дете.

"Великият Виктор Юго е казал, че "мечтите създават бъдещето". Ние имахме големи мечти, които успяхме да постигнем благодарение на упорита работа, а сега продължаваме да мечтаем и да работим“, каза още Вучич. „Нашата мечта днес е през 2025 г. Сърбия да бъде държава, пълна с магистрали и модерни железопътни линии, в която всяка къща ще има връзка с водоснабдителната и канализационната мрежа и в която всеки гражданин ще има още по-добро качество на живот“, заключи сръбският президент, обещавайки до края на мандата на следващото правителство средната заплата да бъде 1000 евро, а пенсията - 500 евро.

БГНЕС припомня, че според обширен доклад на Института за изследване на външната политика, публикуван във "Форин полиси" на 26 нарт, "Сърбия е верен съюзник на Русия и Китай, управлявана от полуавторитарно правителство, което активно преследва идеологически иредентистка териториална експанзия в Западните Балкани. Днешна Сърбия представлява заплаха за регионалната и трансатлантическата сигурност". „Репортери без граници“ съобщава, че през последните години се наблюдава постоянен спад на свободата на независимата преса в Сърбия, тъй като независимите журналисти се трудят под контрола на правителствен натиск. Репортерите и разследващите медии са подложени на физически и понякога на смъртни заплахи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 2 години

Вярват ли му още? За един прЕател питам

47

анонимен

преди 2 години

Най-много се лъже преди избори и след риболов.

46

X

преди 2 години

Да ама Вучич изби и затвори тяхната мафия!

fallback