Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Националният координационен орган /НКО/ за преброяването на турския народ в Република Северна Македония не признава и не приема обявените бройки и проценти за турците в преброяването и ги определи като нереални, съобщава телевизия Телма.

Oще по темата
От НКО казват, че по време на процеса многократно са изразявали недоволството си относно методологията, недостатъците при преброяването, недостатъчния брой турци преброители и инструктори, прекъсване и нефункциониране от дни на приложението за преброяване в страната и в чужбина, проблемите с превода и недостатъците на софтуера, недостатъчната информираност на населението за преброяването, натиска и манипулациите на терена и факта, че много граждани не са преброени.

ОТ НКО казват още, че са информирали за това всички компетентни институции, но исканията им са били пренебрегнати и игнорирани.

Оттам смятат, че правата на турския народ, който е един от държавотворните народи в Република Северна Македония и е равноправен с другите, са накърнени.

НКО е съставен от всички турски неправителствени организации в Република Северна Македония, политически субекти на турската общност, изтъкнати турски интелектуалци и влиятелни личности от турската общност в страната.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

БАЧКАТОР

преди 2 години

Албанско семейство нормално има над две деца. Макетата (също като нас) са твърде модерни за да имат повече от едно или две. Мнозина изобщо не създават семейства (пак като у нас). Изводите всеки сам може да си ги направи.

30

Анонимен

преди 2 години

Ще видим какво ще стане при нас,когато обяват резултатите.

29

Преброяване

преди 2 години

120 000 не са се самоопределили!

fallback