Снимка: БГНЕС
fallback

Истерия за основни хранителни продукти в съседна Румъния. Големите супермаркети решиха да ограничат продажбите на някои продукти като брашно, захар, олио и царевица, съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация от местните медии.

Захарта и олиото започнаха да изчезват от магазините, пише "Gazeta de Su", която допълва, че в момента се купуват най-евтините продукти, а основните продукти все още се намират в магазините.

От рафтовете изчезват бързо олиото, брашното и захарта.

Някои вериги магазини в Яш са започнали да ограничават количеството олио, захар или брашно, които клиентите могат да купуват, като е наложен лимит от 5 бройки от артикул на човек.

"Призоваваме потребителите да бъдат отговорни и да не купуват повече, отколкото им е необходимо за ежедневна консумация", се казва в изявление на Асоциацията на големите търговски вериги в Румъния. В него се отбелязва, че има значително увеличение на търсенето на нетрайни хранителни продукти.

"За да се предотвратят спекулата и да се осигури балансирано снабдяване на цялото население, магазините могат да предприемат отделни и временни мерки за ограничаване на продажбите на определени продукти", се подчертава в изявлението.

Последните данни на Националния статистически институт показват, че брашното, захарта, царевицата и слънчогледовото олио са поскъпнали повече от останалите продукти в Румъния. Паниката играе още по-важна роля за повишаването на цените.

Въпреки това властите многократно уверяват, че няма проблем с доставките на храни в страната и има достатъчно запаси от всички най-важни хранителни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Shark

преди 2 години

Ммм то и румънците са прости каТ нас. Затова ни манипулират както си искат.

61

славянин

преди 2 години

Това вече е във всички държави санкционерки на Русия! Техните камъни падат върху техните глави!

60

Германия

преди 2 години

В Германия вече от една седмицаз няма олио и брашно и мая за хляб и тоалетната хартия чат пат, евтини макарони и спагети също няма, както и доста видове консерви.

fallback