Снимка: dw.com/tr
fallback

Три международни медии имат 72 часа да получат разрешение за работа в Турция. В противен случай Върховният съвет за радио и телевизия на Турция ще блокира достъпа до техните платформи, съобщи агенция ДПА.

Илхан Ташчъ – един от деветимата членове на комисията на Върховния съвет, който гласува против, разкритикува решението регулаторът да търси лиценз от уеб страниците на Deutsche Welle, Voice of America и Euronews и го определи като поредна атака срещу свободата на словото в Турция.

„С мнозинството от гласовете бе взето решение на страниците amerikaninsesi.com, dw.com/tr и tr.euronews.com да им се дадат 72 часа за получаване на лиценз“, написа Ташчъ в профила си в Туитър.

Говорителят на Deutsche Welle заяви, че все още не може да коментира случая, тъй като не е получено официално съобщение от регулатора, съобщава БГНЕС.

През последните две години Турция затегна контрола върху медиите, след като възложи на Върховния съвет за радио и телевизия да контролира цялото интернет съдържание с право да ги отстранява. Около 90% от основните турски медии в момента са собственост на държавата или на хора, близки до властта на президента Ердоган.

Според Ташчъ, който е депутат от опозицията, истинската цел на регулатора е свободата на медиите.

„След националните медии дойде ред на надзора и заглушаването на международните портали за новини“, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Додо

преди 2 години

Всяко нещо, което не се харесва на Глобо-Хомо е удар срещу свободата на словото. Това глупаво изказване е една гротеска, на фона на това, какво истинско ограничение на свободата на словото им във всичките медии - собственост на Глобо-Хомо! Опитайте се да напишете алтернативни мнения за Ковид анти-ваксината, за алтернативно лечение на Ковид, за събитията от 11 септември, 2001 или за събитието с 6-те милиона и ще видите какво наистина означава удар срещу свободата на словото!

31

Анонимен

преди 2 години

СЛЕД РУСКИЯ ЯК РИТНИК ,АЙДЕ И СЪС ТУРСКИЯ ЧЕПИК?- ОХ ОХ БОЛИИИЙ.

30

Ердоган

преди 2 години

Секиш за Дойче Веле!

fallback