Снимка: архив, БГНЕС

Република Северна Македония и Република Албания като съседни и приятелски страни споделят едни и същи ценности и имат общо бъдеще. Това общо бъдеще е в ЕС и съм убеден, че скоро и двете страни ще започнат преговори за членство в ЕС, защото и Северна Македония, и Албания изпълниха всичко, което бе поискано от тях. Сега е ред на ЕС, заяви Димитър Ковачевски, лидер на СДСМ и мандатоносител за съставяне на ново правителство на днешната среща с президента на Албания Илир Мета, съобщи МИА.

Още по темата

На срещата, както съобщи СДСМ, двамата разговаряха по редица актуални теми, но във фокуса беше взаимното сътрудничество, инициативата Отворени Балкани и процесът на евроинтеграция.

Албанският президент изтъкна, че е очевиден напредъкът, който Северна Македония е постигнала през изминалите няколко години. Той приветства концепцията "Едно общество за всички", квалифицирайки я като уникален пример в региона, и изтъкна, че започването на преговори на Албания и Северна Македония не само е важно за двете страни, но е в интерес на целия регион на Западните Балкани.

Ковачевски изрази увереност, че сътрудничеството между двете страни допълнително ще се интензифицира чрез Отворени Балкани. Той смята, че това не е алтернатива на членството в ЕС, но може да бъде от сериозна помощ при присъединяването към Съюза.

Ковачевски обяви и интензифициране на инфраструктурните проекти от Коридор 8, което ще осигури по-добро свързване на Северна Македония и Албания.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase