Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Стотици полицаи за борба с безредиците бяха разположени в Цетине - старата столица на Черна гора, преди днешната церемония по ръкополагане на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора, съобщава Асошиейтед прес.

Церемонията, която е планирано да се състои днес в Цетине, разгневи противници на Сръбската църква в Черна гора, отбелязва агенцията, като припомня, че Черна гора обяви независимостта си от Сърбия през 2006 г.

В събота стотици протестиращи влязоха в сблъсък с полицията в Цетине и за кратко отстраниха някои от защитните метални ограждения около манастира, където се предполага, че ще се състои ръкополагането на митрополит Йоаникий.

Черногорските граждани остават дълбоко разделени по въпроса за връзките на тяхната страна със съседна Сърбия и със Сръбската православна църква, която е най-голямата религиозна институция в страната. Около 30 процента от населението на Черна гора от общо 620 000 души се идентифицират като сърби.

Хиляди протестираха през август в Цетине с искане ръкополагането да се състои на друго място. Църквата отказа да промени плановете си.

Манастирът Цетине се смята за люлка на черногорската нация и нейната борба за независимост.

След като Черна гора се отдели от Сърбия, привърженици на самостоятелната черногорска идентичност се обявяват за признаване на самостоятелна черногорска църква, отделна от сръбската.

Сръбската православна църква действа в Черна гора паралелно с непризнатата канонично Черногорска православна църква.

Черногорските власти призоваха за спокойствие по време на церемоните, които започнаха с пристигането снощи в Подгорица на главата на сръбската православна църква патрарх Порфирий.

Предвижда се сръбският патриарх Порфирий да ръкоположи новия митрополит на Черна гора Йоаникий. Предишният предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора Амфилохий почина през октомври от коронавируса.

Сръбската православна църква изигра ключова роля в демонстрации миналата година, помогнали за свалянето от власт на управлявало дълго време прозападно правителство в Черна гора. Новото правителство сега включва твърдо просръбски и проруски партии, отбелязва АП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Ху кеърс

преди 2 години

Промити робеКато почнете да пишете България е велика /Била/Могъща/Била/, направили сме това /Кое? Ти какво направи/, те са били наши /Кой?/ беше ли роден да видиш? Историята е заблуда,а настоящето е реалност.България е 4-ти или 5-ти свят в ранклистата от 1 до 5 като има племена по напреднали от тук.Влезни в гугъл мапс погледни тях преди да говориш за нас историко и си лягай по-рано, че хем си рано на работа хем ще станеш и инжекцион.Хвалбите ви стават за маса не и в реалноста! Взимаш 1000лв

27

Анонимен

преди 2 години

Мили работливи вечни роби и *** патриоти за България Сърбия си е перфе сега сравнение с тука са в пъти по добре от към храна, вода, пари , спокоен животВие селяни от с.България за разлика от тях не цените пройзведеното в BG и си давате парички на големите магазини за препакетирана със истекъл срок храна а те не са български а правителствени или чуждестранни!Щастие за тях е, че не са в ЕС и късичко на тях им връщат ДДС защото са извън ЕС/Европейски Селяни/А вие Европейци давате ДДС ;)

26

Анонимен

преди 2 години

Никой не обича сърбетата, понеже са смотани националисти без покритие.....хахахаха :)))

fallback