Снимка: БГНЕС

Турската икономика продължава да расте със силни темпове тази година, задминавайки всички държави от Г20 с изключение на Китай през първите три месеца на 2021 г.

БВП се е увеличил с 6,3% спрямо година по-рано и с 1,3% спрямо четвъртото тримесечие според проучвания на Bloomberg. Министърът на финансите Лютфи Елван заяви в четвъртък, че "данните сочат ръст от 6% през първото тримесечие на годината“.

Според данните за икономическия растеж в Турция има „илюзия за обменния курс“, смята Енвер Еркан, главен икономист в базираната в Истанбул „Тера Ятирим“, който е класиран от Bloomberg като най-точния прогнозист на данните за турския БВП.

Отбелязвайки, че БВП на глава от населението в щатски долари е спаднал с близо 40% от 2013 г. до около 7700 долара миналата година, Еркан заяви, че скорошният икономически модел на Турция не е устойчив. Причината е, че растежът се управлява главно от потреблението, което е подкрепено с държавни разходи.

„Това става за сметка на лирата и ценовата стабилност“, съобщи Еркан, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Правителството подтикна банките да увеличат кредитирането, за да помогнат на бизнеса и потребителите да излязат от Covid-кризата миналата година. Кредитният бум беше съчетан с цикъл на експанзионистична парична политика, който помогна на икономиката.

Този тласък отслаби валутата с 20% миналата година и запази двуцифрената инфлация. Икономиката се сви до 717 млрд. долара миналата година спрямо 760,8 млрд. долара през 2019 г.

Освен това турската лира загуби 10% спрямо долара през първото тримесечие, след като президентът Ердоган уволни бившия управител на централната банка Наци Агбал през март.

Данните разкриват предизвикателствата пред новия управител на централната банка Сахап Кавчоглу, който се стреми да възстанови ценовата стабилност в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase