Снимка: БГНЕС
fallback
Гражданите на Сърбия последните дни не само ходят по търговски центрове, за да се разходят или да си купят дрехи, но и да се ваксинират срещу коронавируса, съобщава „Евронюз“, пише БГНЕС.
 
Сръбското правителство стартира инициатива, като предлага 25 евро на всички, които се ваксинират, но въпреки това в момента няма опашки.
 
"Предложиха ми Pfizer, реших да се ваксинирам, защото не трябваше да си уговарям час и да чакам", казва млад мъж.
 
"Чаках, докато се ваксинирах без уговорка, живея в квартала, исках да избегна тълпите", добавя възрастна жена.
 
"Онзи ден аз и майка ми поискахме да бъдем ваксинирани, но бяхме по-близо до това да дойдем тук без предварително уговорен час", казва жена.
 
Дори националната поп звезда Йелена Карлеуша, призната антиваксърка, първоначално критикуваща сръбския президент, реши да приеме правителствената кампания и да се имунизира.
Oще по темата
 
"Трябва да ваксинираме хората. Най-важното е, че ваксините са на разположение на гражданите, за да имунизираме населението възможно най-скоро и да постигнем стаден имунитет", обяснява секретарят на социалните служби на Общинския съвет на Белград Наташа Станисавлевич.
 
"Подкрепям всички инициативи, посланието на президента Александър Вучич, те са отлични мерки за ускоряване на процеса на ваксинация в Сърбия", добавя Станисавлевич.
 
В началото на ваксинационната кампания Сърбия водеше световната статистика за имунизирано население. Има възможност да се избира между различни ваксини - западна, руска или китайска. През последните седмици обаче страна, която поддържа относително високо ниво на инфекции, се сблъсква с парадокс - изобилие от ваксини, но малко желаещи да се ваксинират. Въпросът е дали този нов подход ще бъде ефективен към по-добро.
 
Един от преподавателите по социология в Белградския университет, Слободан Цвеич, не е прекалено оптимистичен, защото правителствената инициатива може да даде обратен ефект.
 
"Не вярвам, че стимулът от 25 евро е от решаващо значение. Като образ е жалко, защото без да продължавам, 25 евро за много хора тук са много пари", казва той.
 
"И друго четене е, че се изпраща послание до гражданите, че те могат да получат пари, ако участват в социални инициативи. Ваксинирането трябва да бъде просто акт на отговорност", заключава Цвеич.
 
Епидемиолозите припомнят, че комбинацията от ваксинация и ограничения позволи да се намали броят на новите инфекции през тези седмици.
 
Сръбското правителство предвижда имунизираните да имат други привилегии, като например да присъстват на културни събития.
 
Лекарите обаче смятат, че ограниченията не трябва да се премахват, докато не се ваксинира поне половината от възрастното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен"Оха, ако и тука почнат да дават по 50 лева на ваксиниран - проблема с един етнос е решен!"За русофилите ли става дума?

20

Анонимен

преди 2 години

Оха, ако и тука почнат да дават по 50 лева на ваксиниран - проблема с един етнос е решен!

19

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

fallback