Снимка: архив, БГНЕС

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че с пристигналата нова партида от половин милион дози китайска ваксина Синофарм ще може да се ускори ваксинацията в страната и до края на април да бъдат ваксинирани над 37 процента от пълнолетните граждани, предаде Танюг.

Бърнабич, която посрещна днес на летището новата партида китайска ваксина, каза, че Сърбия вече е получила 3 милиона дози Синофарм, а заедно с другите видове ваксини срещу коронавирус общо над 4,5 милиона дози, което дава възможност за масова ваксинация.

Още по темата

Тя посочи, че с първа доза са ваксинирани близо 1 950 000 души, което е около 34 процента от пълнолетните граждани, а целта е процесът да се ускори и до края на месеца да бъдат ваксинирани над 37 процента.
"Трябва да ускорим ваксинацията, за да можем до края на юни да сме напълно сигурни", каза сръбският премиер.

Тя призова хората, които не са се ваксинирали, да не се поддават на фалшиви новини, антиваксърска пропаганда и теории на конспирацията, които се разпространяват в социалните мрежи. Бърнабич подчерта, че имунизацията е единственото нещо, което спасява от коронавируса и може да сложи край на пандемията.

По последни данни в Сърбия са поставени 3 255 000 дози ваксина, от които една доза са получили 1 945 000 души, а две дози - около 1 310 000.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase