Снимка: БГНЕС
fallback

Република Северна Македония извършва преброяване на населението си, сред което има голяма българска общност.

"Българските институции от 30 години не са давали данни на северноатлантическите ни партньори по отношение на сънародниците ни в РСМ. В момента върви тиха кампания срещу българите там във връзка преброяването. Ако те кажат, че са българи, ще бъдат съдебно преследвани. Ето как липсата на официална позиция на нашата държава води до дезорганизация сред сънародниците ни в южната ни съседка", заяви в ефира на "Денят ON AIR", доц. Спас Ташев от БАН.

Той коментира репресирани ли са българите в РСМ.

"Нека да си спомним само ескалация на напрежение при колите с българска регистрация и натиска да си сменят номерата с македонски. И тук не става въпрос за македонски граждани с български автомобили, а хора с българско гражданство. Имаме ежедневни трудови миграции, няма как да забраним на идващите да работят от РСМ да имат български автомобили. Но имаше масирана полицейска акция, която искаше да стресира тези хора", добави Ташев пред Bulgaria ON AIR.

 Експертът смята, че общността ни няма да намалее след преброяването.

"Няма да спадне българската общността в РСМ след преброяването. Напротив - ще се увеличи. Само от босилеградския край са повече от 20 000 души", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 3 години

Босилеградският край какво общо има с РСМ не разбрах. То така може да цитирате и Царибродския край и българите в Украйна и Молдова. Босилеград е в Сърбия на политическата карта в момента, но там живеят българи, които не са промити като тези в РСМ. Като пишете и озаглавявате статии, мислете.

25

Анонимен

преди 3 години

До Сата НАТО: Не си разбрал. Болисеградскте българи, около 20 000 са се премесили в Македония. Това казва човекът

24

Един

преди 3 години

Ако си направят по един днк тест всичките ще излязат българи ама нейсе:))

fallback