Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В Гърция продават като нови автомобилни гуми и акумулатори с изтекъл срок и преправена маркировка. Полицията предупреждава за опасност за живота на пътниците. Медиите пуснаха информация за оригиналната маркировка за различните марки автомобилни гуми, предаде БНР.

При пътни произшествия полицията установи много случаи на поставени нови автомобилни гуми, които са с изтекъл срок на годност. Това е много опасно за водачите, предупреждават полицаите.

А от Съюза на потребителите също информират, че са постъпили много оплаквания от шофьори, които са закупили и платили нови автомобилни гуми с преправена година на производство.

Разследване на медиите разкри, че при закриване на много от магазините за автомобилни гуми собствениците ги продават на по-ниска цена на автосервизи. Точно там са поправяли маркирането на гумите и ги продават за нови.

Специалистите препоръчват при покупка да се обърне специално внимание на цената. "Евтини нови гуми няма", категорични са хората от автомобилния бизнес.

Случаите са толкова много, че гръцките медии публикуват снимки и оценки на нови гуми и каква трябва да е маркировката на тях в зависимост от марката.

По същия начин може клиентът да бъде подведен и при закупуване на акумулатор, обръщат внимание специалистите в Гърция.

Загубите за бюджета възлизат на около 50 милиона евро годишно, но акцентът е върху риска за хората в автомобила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 3 години

Ако дълбочината на грайфера играеше единствена роля в качеството на гумата... чакай, че се сетих, ония от Формула 1 са балами и карат с нула грайфер на сухо. Така, да им е по-кофти живота. Даже по-*** карат с мека смеска, щото им липсват приятелите от бокса и да ги видят 20 минути по-рано.Иначе супер - чета някакъв от 2015-та карал с едни и същи гуми. Явно от пластмаса, че да се износва по-малко. А и той едва ли прави 50км на седмица... Дано поне до 2030-та да го изкарат.

20

Анонимен

преди 3 години

Дръжки от грозде, а?Хакумуляторя си има гаранция. Купувам от ония на по 5 години. Ич не ме е еня стар ли е, нов ли е - ако спре ми го сменят. До сега не е имало дертове, освен един дето го убих с разреждане, но... познайте... смениха ми го с нов.Гумите си имат ДОТ. Елементарен. Като пише че е произведена преди 1 година, а като натиснеш с нокът - не потъва, значи има нещо гнило, беж от там. Просто си личи по материала ако гумата е нова или е на 3 години. Трябва да си бая бос да се вържеш.

19

Молла Хасан

преди 3 години

Голяма новина, че в Гърция се продавали стари гуми и акумулатори- тук в Ганьовистан тези аксесоари се предават в наследство от баща на син...

fallback