Снимка: ВМРО

Каква е обичайната атмосфера спрямо хората с българско съзнание в днешна Република Северна Македония – това се вижда от конкретен съдебен пример, за който информира ВМРО.

Съдът в Струмица наскоро осъди местен жител за удари срещу друг местен жител. Наглед дребна свада. „Дребната“ подробност обаче е, че тупаниците идват с викове „Пи*ка ти майчина бугарска, престани да ги нападаш Заеви, защото ще те утепаме, или се изсели от Македония“.

Цветистите думички са записани в присъдата на струмишкия съд и са дошли от устата на Александър Барабановски. Потърпевшият е Митко Георгиев.

Кой е Георгиев – известен с българските си чувства македонец, а също и с двете книги, които е издал в Македония, за българския характер на населението там.

Още по темата
Кой е Барабановски – известен с близостта си до фамилията Заеви македонец. В присъдата ясно е записано, че той е работел като охрана на брата на Зоран Заев.   

Та такова е ежедневието на човека с българско самосъзнание в днешна Македония. Ще присъдят на Митко Георгиев 150 евро заради юмруците. Но юмруците ще продължат. Някои ще губят работа, други ще бъдат заплашвани, трети – като Георгиев – ще бъдат бити. Ако беше преди половин век, щяха да изгубят и живота си. В Македония от десетилетия е лесно да си всякакъв, само не и българин, пише ВМРО в съобщение до медиите.

През това време ръководената сега от въпросните Заеви Македония разказва за себе си като жертва на някакъв български тормоз. А тормозът е в съвсем друга посока. И е от десетилетия. Първо беше от чуждите колонизатори в пределите на географска Македония. После от комунистическите им и всякакви други помагачи. А накрая политическите  наследниците на тези помагачи - властта в Скопие.

Днешният скопски елит обича своите насилници. А Зоран Заев има исторически шанс да покаже, че това може да се промени. Защото самият народ в Македония иска тази промяна. От Заев днес зависи какво ще избере. Дали свободата на самоопределението, за която сам говори тези дни. Или тупаниците по „бугарите“. В Европейския съюз обаче тупаниците не са на почит, пишат войводите.

В централата на ВМРО постъпват много подобни сигнали, описващи груби нарушения на правата на граждани на Република Северна Македония, които се чувстват българи. Ние ще ги предоставим публично както пред обществеността в България и държавите от ЕС, така и в РСМ, посочва ВМРО.
 

Коментари Напиши коментар

261

P.

преди 1 месец

Искате ли да слушате Македонско Девойче?

https://youtube/watch?v=pU2_WW8kxHg

Пеехме тези песни бродейки из планините български.
Много жалко за всичката тази разпра.
На този сайт има и други песни, които пеехме. А междудругото, днес слушах един българин, забравих от коя област, говореше за страданията на българите след 1945 година. Говорът му се разбирахе идеално, също като диалекта, който говорим в моето родно село.

260

bg fen

преди 2 месеца

до ,,паисий,, македонец не е националност,това е професия

259

До Paisij

преди 2 месеца

И престани да използваш това свято за българите име, защото просто не го заслужаваш !