Снимка: архив, БГНЕС

„Ние сме страна членка на НАТО, сега имаме сигурност, защитени сме от най-силния военен алианс в света. Допринасяме активно за мира в региона и света. В ЕС ще влезем като държава и като македонци, които говорят македонски език“, заяви премиерът на Република Северна Македония /РСМ/ Зоран Заев на пресконференция по повод първите 100 дни на правителството.

Македония получи още едно признание, ще председателства ОССЕ, каза Заев, като изтъкна, че неговата страна е излязла от дългогодишната изолация.

Заев подчерта, че РСМ нямала ни най-малка вина за блокадата от България  и че страната му нямало да се откаже от своята идентичност, език, култура, гарантирани с европейски документи, предават македонските медии.

Още по темата

"Нито това правителство, нито нашата държава, нито нашият народ имат и най-малка вина за тази ситуация. Македонската национална идентичност не може да бъде предмет на преговори и ние не можем да се откажем от правото си на самоопределение, гарантирано от всички международни институции и конвенции. Надяваме се, че тази щета за евроинтеграцията ще се компенсира бързо. Правителството няма да позволи блокадата да предизвика застой във вътрешните реформи, напротив, ще засили темпото, оставайки изцяло посветено на преговорите с България. Ние знаем, че решения са възможни, знаят и те", каза Заев.

„Щетата с българското вето е направена, но вярваме, че няма да има застой по нашия път, а Северна Македония ще продължи да гради европейските ценности у дома. Ще продължим и преговорите с България. Донасяме Европа у дома. Ще приближаваме страната към ЕС и ще продължим реформите със силна интензивност . Наше задължение е да прилагаме европейските стандарти у дома и за нас няма друга алтернатива и няма отказване. Продължаваме както и през първите 100 дни за осигуряване на сигурност“, каза премиерът на РСМ.

Припомняме, че България не е наложила вето на присъединяването на РСМ към ЕС, а каза „не“ на преговорната рамка. Един от основните аргументи е, че РСМ не изпълнява подписания през 2017 г. двустранен договор. А също и, както заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, „проблемът не е това, че на част от населението е наложена някаква нова идентичност. Проблемът е, че тази нова идентичност се налага с фалшифициране на българската история. Кражбата на българската история, нейното фалшифициране и изопачаване на фактите се използва за създаване на някаква нова македонска идентичност, но и да се налага омраза спрямо българите, българския народ и България като държава“, каза Каракачанов.

От своя страна външният министър Екатерина Захариева заяви, че вместо да приеме протегнатата ни ръка, Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България.

Продължаваме да водим преговори, ние сме съседни държави, от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата и се надявам да се запазят такива въпреки кампанията на език на омразата от другата страна, каза тя.

България също така настоява за езика да бъде използвана формулировката, използвана в двустранните договори от 1999 г. и 2017 г., а именно „официален език на РСМ“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase