Снимка: БГНЕС
fallback
Реставрационните дейностите на храма "Света София" в Истанбул, който с указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 24 юли беше възстановен като джамия, след като през 1934 година е обявен за музей, са завършени, съобщи БНР.
 
Строителното скеле, което в продължение на 7 години се издигаше в средата на историческия храм, е било демонтирано с края на реставрационните работи.
 
След демонтирането на скелето много по-ярко отпреди се е откроило изображението на Серафим под купола, обясниха турските медии. Изображението беше открито през лятото. Предположенията са, че мозайката е направена през IX или XIV век.
Oще по темата
 
Реставрацията на "Света София" започна преди 17 години. Тогава бе монтирано огромно строително скеле, което поддържа купола и опасващо вътрешността на историческия храм.
 
Скелето беше демонтирано през 2010 година по случай обявяването на Истанбул за европейска столица на културата. Реставрационните работи продължиха през 2013 година и сега приключиха напълно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Ко Ши Ям

преди 3 години

Това вече не е християнски храм всъщност не е от падането на Константинопол! А като действаща джамия на практика сградата не е нито черква нито музей а просто храм за тамошното население и религкя!

13

муспи

преди 3 години

Диваците да са си диваци, е приятно на белите.

12

Osman

преди 3 години

До Анонимен gyavur

fallback