Снимка: БГНЕС
fallback

Сърбия не трябва да се страхува от новия президент на САЩ Джо Байдън, заяви председателят на Скупщината Ивица Дачич. Той обаче отбеляза, че новият американски президент ще настоява Белград да признае Косово, пише белградският ежедневник "Вечерне новости", цитиран от "Фокус".

"Ние гледаме на него до голяма степен през призмата на 90-те, но забравяме, че през този век той е идвал в Белград и сме изграждали отношения заедно. Така че няма връщане към 90-те години, независимо от резултатите от изборите в Америка, но демократите ще поискат признаването на Косово", заяви Дачич в интервю пред местна медия.

Председателят на парламента припомни, че Байдън, като вицепрезидент на САЩ, е бил два пъти на официално посещение в Белград и разговорите на двете страни са били напълно различни от тези, които Байдън е водил през 90-те години.

"Мисля, че трябва да се съсредоточим върху изграждането на нови отношения и нови връзки с хората, които също ще се занимават с европейските въпроси, т.е. диалога с Прищина. Защото най-големият проблем на американската администрация на Байдън, тоест демократите, е, че те вярват, че косовският въпрос е разрешен", отбеляза Дачич.

Той смята, че демократите не подкрепят продължаването на диалога между Белград и Прищина, а просто търсят изпълнението на решението за признаване на Косово. Дачич посочи, че в този смисъл бъдещата президентска администрация на Тръмп вероятно не би била по-благоприятна за Сърбия от Тръмп, "който не носи тежестта от участие в проекта за създаване на независимо Косово".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 3 години

21 Сърбите стъписаха света със жестокост та си, масовите изнасилвания, бомбардировките над Дубровник, Сарайево, убийствата в Косово..Престъпленията срещу човечеството, за които в Хага, бяха осъдени всичките им генерали, могат да се сравнят, само тези във Втората световна, извършена от Хитлер.Сърбите запали ха войната в б. Югославия, по заповед на Москва. Сърбия и Русия са сепаратистични държави. Те са заплаха за Европа.

20

Кармата ги стигна

преди 3 години

От една страна ми е жал за сърбите, затова че така ги прецакаха в Косово. От друга страна те са виновници за обезбългаряването на Македония, избиване, тормоз и всякакви ексцесии над българите там в продължение на стотина години. Та, господ бави, но не забравя...

19

Русофил+

преди 3 години

С Русия твърдо зад гърба си, Сърбия от никой не трябва да се страхува. Бомбандировките на военнопрестъпния НАТО над Югославия е първият клин, забит в отношенията на Запада с Русия. Вторият е Чечня, третият - Либия, четвъртият - Сирия, петият - Украйна, и т.н. до пълната победа .............

fallback