Снимка: БГНЕС

"Третата вълна на коронавируса ще дойде след Коледа и вероятно ще бъде по-трудна от втората, а ние все още спорим защо хората не трябва да празнуват Бъдни вечер заедно", това заяви президентът на Асоциацията на лекарите в Атина и Пирея Матина Пагони в интервю за радио "Скай".

Още по темата

"Справяме се с много голям брой заразени, а повече от 3000 души са били хоспитализирани докато броят на интубираните и починалите пациенти постоянно расте", казва Матина Пагони.

Според нея третата вълна ще е дори по-тежка от втората.

В събота Гърция регистрира 103 смъртни случая от COVID-19, както и 1498 новозаразени. Рекорден брой пациенти - 540 - имат нужда от вентилатори.

На същото мнение като Матина Пагони е и Никос Каправелос, ръководител на отделенията за интензивно лечение в Солунската болница "Джордж Папаниколау". Той се опасява, че Гърция може да бъде ударена с трета вълна през 2021 г.

"Ситуацията е отчайваща, отделенията за интензивно лечение са пълни", каза Каправелос пред Skai TV. По това време министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис беше на посещение в болницата.

"Когато се наложи Георгиадис да отвори икономиката, защото няма друг избор, ние няма да спрем да дишаме. Страхувам се, че следващата вълна на пандемията ще дойде през януари или февруари", казва Каправелос.

"Сега всички възрасти са поразени от вируса", добавя той.

Здравните власти в Гърция и TRAINOSE финализират формирането на "COVID влак", който ще прехвърля пациенти от Солун, където положението е най-тежко, в болниците в Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase