Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Налице е буря на антибългаризъм в Република Северна Македония", коментира пред БНР журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков във връзка със заявената позиция на България, че  не може да подкрепи преговорния процес на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Той заяви, че кълбото от проблеми между България и РСМ трябва да започне да се разплита, но не с ултиматуми.

"Думата вето е много силна, умишлено не искам да я употребявам, но последиците от едно окончателно вето, ако не бъде решен проблемът в обозримите няколко седмици, нещата ще се задълбочат", коментира още журналистът.

Той определи премиера на РСМ Зоран Заев като политик с трезво отношение към България като близък съсед и приятел, който извежда напред прагматичния подход.

"За съжаление той ще отнесе и негативи, защото крайно антибългарски настроената ДПМНЕ (ВМРО-ДПМНЕ - б.р.) гради своя национализъм на антибългарска основа. Можем да си представим каква атмосфера се създава в момента в Северна Македония", каза Мартин Минков.

Oще по темата

Според него съчетаването на защитата на българския интерес и права по отношение на историята трябва да става и с прагматизъм, и с поглед към бъдещето.

По думите на Мартин Минков и България, и РСМ имат интерес от приобщаването на Северна Македония към ЕС, важното е тя да отговори на критериите, на базата на които да започне преговорите.

"Вярно е, че нашите позиции рязко се втвърдиха през последните месеци. Всички проблеми, които реално и латентно съществуваха в нашите отношения от признаването на Македония досега, рязко се изсипаха на масата. На първо място - историята, на второ - езиковият проблем, на трето - евентуалните малцинствени претенции от тяхна страна към България, на четвърто - какво правим с прагматичния подход, с отварянето един към друг, т.е., с изпълнението на Договора, който подписахме, къде е неговото съдържание. Всичко това го поставихме наведнъж", обясни Мартин Минков.  

Журналистът беше категоричен, че България не е съумяла да изгради стратегия на поведение спрямо тази чувствителна тема - т.нар. македонски въпрос.

"Нямахме стратегия, нещата се развиваха на импулси. България нямаше стратегия на поведение. Ако бяхме успели да постигнем един вътрешен политически консенсус - първо сме българи. Всички посещения на високо равнище в този период минаваха много добре, но след това тази готовност си оставаше само на хартия. В 21-ви век сме къде е железницата, къде е това шосе? ... В крайна сметка ние оставаме затворени един към друг", каза журналистът.

Като крайно недостатъчно определи Мартин Минков общуването между двете страни. "Лошото е, че непознаването е в духовната сфера, ние се познаваме на битово ниво", обясни той.

Според него оставянето на Северна Македония в чакалнята на преговорите за присъединявана към ЕС запазва немалка доза нестабилност в тази държава и някакъв външен натиск върху нея може да изостри много отношения на Балканите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

210

Ganjo

преди 3 години

След всичко това което правим спрямо Македониа какво очакваме.Какво по нормално от това да ни намразят ощо повече,дори и тези които не са ни мразили до сега.Рано или късно ще станат член на EU и тогава ще се видим що за държава сме ние.Щом народа им го иска все един ден ще се случи.

209

Асен

преди 3 години

Има бура при антибугарската партиа вмро-дпмне кои активисти направиа злостор за арест со запаление на флага.... Но има хора като г-дин Заев кои показва знаци да ги прифати блгарските критериуми за да се даде зелено светло за да се почне со преговорите. Да му дадеме подкрепа на Заев да ги прифати дадените критериуми од Благарското народно сбрание и да крением напред но и подкрепа за заштита од екстремисти и бандити за подкрепа против тие хора кои не разедлуват.... Соидинението прави сила

208

Анонимен

преди 3 години

КАК СЕ ПОЛУЧАВА УВАЖЕНИЕ УРОК НОМЕР 1 ИСКАМ ДА МЕ УВАЖАВАШ,А НЕ ДА ШИКАЛКАВИШ.ПОЛИТИК ДА СИ МАЙНО. ОТ ВМРО

fallback