Снимка: архив, БГНЕС

В Скопие учени са казвали: „Абе, Ботев и той да не е македонец?“. Това разказва историкът академик Георги Марков в интервю пред „Труд“.

Всеки трети гражданин у нас има бежански корен, а всеки пети има корени от Македония. Не може да им позволим. Това казва Георги Марков, запитан от „Труд“ „Какво да правим, ако от Брюксел се опитат да наложат каква да е позицията ни за Македония?“

Ако политиците ни дръзнат да направят това национално предателство, аз ще ги пратя в компанията на Георги Димитров и на коминтерновците. Макар че казват какво национално предателство са извършили БКП и Георги Димитров през 1946 година. Но аз ги предупреждавам и тях да не правят това, защото ще е същото, казва историкът.

Не трябва да има никакви скрупули, че Скопие щели да кажат - видите ли ги онези българи татари, както сърбите ни наричат. Още в края на XIX век сърбите казват: ние сме славяни, а българите - татари, и това повтарят и в Скопие. Промиват мозъците на децата в учебниците, обяснява академикът.

Още по темата

Гърция спря амбициите им преди 7 години, като ги отказа от Александър Велики и античната Македония. Накара ги да приемат името Северна Македония, но Северна Македония означава и Пиринска Македония. Ами те ако влязат в ЕС, ще има една кабинка на преводачите, на която ще пише „македонски език“, поставя въпрос Георги Марков.

На въпроса „Тогава като нищо могат да поискат България да признае македонско малцинство“, историкът отговаря утвърдително: „Да, и ще го направят, но ще искат и ОМО „Илинден“. Не, това е прекалено! Като историк предупреждавам днешните политици да не подражават на Георги Димитров, чийто мавзолей разрушихме. Историята ще ги осъди“.

Никой няма право да посяга на истината и с това ние да се гаврим с паметта на нашите герои от национално-освободителното ни движение в Македония. Сега Скопие издава „Българските народни песни“ на братя Миладинови като македонски и казва, че Българската екзархия е побългарила македонците. А тогава още е нямало Екзархия, категоричен е историкът.

Той е съгласен, че „е напълно възможно да кажат, че братята Кирил и Методий са създали „македонската“ азбука.

И разказва един случай. „Ще ви посоча нещо друго, свързано с град Калофер. Четата на Калифер войвода идва от Македония. И султанът дава разрешение на хайдутите да основат на това място покрай река Тунджа свое селище, ако престанат да нападат керваните. Та в Скопие по тоя повод някои учени са ми казвали: „Абе, Ботев и той да не е македонец?“ Аз не можех да повярвам на ушите си и изригнах: „Вие не сте нормални! Вашето е патология!“.

В конституцията им има всякакви малцинства и турци, и сърби, и албанци, цигани, но няма българи. Защото българите са ги направили македонци, казва академикът.

Никакви отстъпки не трябва да правим и на никакъв натиск да не се поддаваме. Те искат да станем съучастници в кражбата на българската история, категоричен е Георги Марков.

Той е съгласен, че това ще бъде абсолютно национално предателство. „Георги Димитров също има корени - от Разложко, но си остана „Българинът от Лайпциг“. Тодор Павлов е родом от Щип, но и той си остана българин като регент, макар че предаде костите на Гоце Делчев на Скопие. Значи, те си остават българи, а принуждават хората да се пишат македонци“, припомня историкът.

„Познавам двама братя - единият е завършил военното училище и е българин, а брат му е от Неврокопско (Гоцеделчевско) и го писали македонец. А са от една майка раждани. Да не споменавам другата глупост, че Никола Вапцаров е бил разстрелян като македонец, а не като участник в Съпротивата. Дори го преведоха на „майчин“ език, демек на македонски. Примери много има, докога ще търпим преводите им на Димитър Талев, на Смирненски и още други“, казва Георги Марков.

Виновни сме си ние - толкова години се отнасяхме снизходително към подобни твърдения, съгласен е академикът. „Такова волско търпение, все си мислехме, че ще проумеят истината, а те не спираха. Имахме надежда, затова и ги признахме първи като държава. Но ние нация не можем да признаем, защото нацията се създава, тя не се признава. Рекохме си - няма го вече Тито, македонизмът ще отслаби позицията на Македония. Но не - антибългарската пропаганда продължава и спиране няма“, казва още Марков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase