Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Група от двадесетина историци от Западните Балкани подписаха протестно писмо поради „българската злоупотреба с историята в процеса на евроинтеграция на Северна Македония“, с което поискаха от историците и политиците да не подклаждат националистически конфликти, пише сръбското издание „Политика“.

„Конфликтите около историята и историческите символи отново са важна политическа тема в Югоизточна Европа. През последните месеци правителството на България заплашва с блокада на започването на преговори между Брюксел и Скопие, искайки от Северна Македония да приеме „историческата истина“, че македонската идентичност и език имат български корени и че македонската нация е създадена от Тито и Коминтерна. Осъждаме този случай на исторически ревизионизъм и злоупотреба с историята с политически цели“, се казва в писмото.

Според подписалите писмото такъв подход е опасен не само за историята като хуманитарна дисциплина, но и за демокрацията и просперитета в региона и самия Европейски съюз.

Oще по темата

„Налагането на „исторически истини“ е неприемливо и опасно. Създаването на македонска нация не се различава от начина, по който са възникнали всички останали нации, а правото на самоопределение е основно човешко право“, изтъкват историците.

Те искат от институциите и държавите от ЕС да реагират на злоупотребите с историята, зачитайки основните принципи на ЕС, които са застрашени на Балканите и в Европа – различността, антифашизма и демокрацията.

„Европейският съюз е създаден като лекарство срещу лошия опит от миналото и затова да не позволяваме чрез  изкривяване на историята да се унищожават принципите, на които се основава идеята за обединена Европа“, се казва в писмото.

Протестното писмо е подписано от Дубравка Стоянович, Хусния Камберович, Твъртко Яковина, Божо Репе, Аднан Прекич, Снежана Корен, Миливой Бешлин, Дамир Агичич, Бранимир Янкович, Момир Самарджич, Олга Манойлович Пинтар, Хървое Класич, Радина Вучетич, Сърджан Милошевич, Александър Р. Милетич, Велко Станич, Петър Жаркович и Драган Марковина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

406

Диана

преди 3 години

"Да се бъде българин или български македонец, гражданин на Сев.Македония, е само алтернативен начин да се бъде македонски патриот" пише Панайотов от институт за обществени и хуманни науки в Скопие, като добавя, че това било много трудно за разбиране от българите. Tа, сигурно затова Бойко скоро щял да омекне както правел винаги и отделно всички в Европа щяли да му се смеят - добавя novatv.mk...Как го разбирате вие това, моля?...на мен ми е малко трудно...

405

Петър

преди 3 години

Кои историци се пита в задачата? Видях списъка в македонски вестник. Половината са сърби от Сърбия. Другата половина са сърби от Черна Гора и Република Сръбска в Босна. Има и един от Словения и той сърбин...

404

Напиши коментар

преди 3 години

Появата на такова разделение е симптом, но самото заболяване е доста по-тежко. Причина за него е другаруването с изтока, и особено близостта с враждебна на християните вяра. Това го вършат българските държавници. А сега търсят начин да се изкарат за жертви пред своите дружки от ЕС. Това е една игра, която продължава вече години, а зад нея се върти търговия. Неотдавна имаше скандал с една държавна банка, който подсказва какво наистина се случва. Добре, че американците разкриха това пред целия свят

fallback