Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
България винаги е помагала на Северна Македония, бяхме първата страна, която призна съседката ни за суверенна и благодарение на българската дипломация други държави последваха примера ни, а Скопие продължава с езика на омразата. Около това мнение се обединиха вицетата Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, които бяха изслушани от депутатите, след като вчера България наложи вето на старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

"Ние им помагаме, а те ни отговарят с нож в гърба", коментира Красимир Каракачанов. "В Скопие явно смятаха, че ЕС е СССР и когато се скарат отиват при генералния секретар на партията", посочи той.

Още по темата
"Ние сме добронамерени, но това не означава, че сме гупави", отсече вицето.

Според външния министър Екатерина Захариева тоталитарно мислене продължава да държи обществото в Северна Македония в клещи. "Тази неделя организирано от кмета на Скопие се честваше 40 години от смъртта на Тито, докато голяма част от другите бивши югославски републики почитат жертвите на режима. Това мислене държи обществото в капан", настоя тя.

Захариева отсече, че България е правила всичко по силите си в опит да постигне качествено ново начало в двустранните ни отношения със Скопие, подавала е ръка за помощ във всяка криза в Северна Македония.

"С Договора от 2017 г. България за пореден път изведе Северна Македония от международната изолация, в която се намираше, с него отговори пътя към договора от Преспа с Гърция и членството на Скопие в НАТО. Независимо от всички наши прояви на добросъседство, Северна Македония не промени отношението си към нас и продължи политиката си за неоснователни малцинствени, политически и езикови претенции", коментира той.

Външният министър се оплака, че има изкуствено създаване на административни пречки на българските инвеститори, които искат да работят в Северна Македония. Изграждането на инфраструктурите връзки също се забавяло умишлено. Създавала се медийна истерия с гневен говор срещу България и всеки, който изрази друго мнение, се приема за национален предател.

"Българската позиция се представя манипулативно изкривено в Скопие. Вътрешнополитическото противопоставяне използва темата България, тя беше и основният акцент в предизборната кампания там", продължи Захариева.

Красимир Каракачанов добави, че антибългарското говорене в Северна Македония е от началото на 90-те години.

"Първи признахме Македония, като отговор обаче получаваме антибългарска политика, която се свежда не само до езика на омразата, който се възпитава през учебниците, медиите, културните им програми и се опитва да представи българите като едва ли не враг, противник, душманин на държавата, която първи признахме и благодарение, на което тя съществува и днес“, коментира той.

Според него македонската дипломация се опитва да създаде негативен облик на България в ЕС и НАТО.

"Всички се надавахме, че с Договора за добросъседство нещата ще започнат да се променят, никой не е бил наивен, че нещата ще се променят за няколко месеца, но фактите показват, че след решаването на проблема с Гърция и подписването на договора в Преспа, за който България има голям принос, политиката на Македония започва пак да си показва рогата", обвини Каракачанов.

Според него работата на историческата комисия беше блокирана след влизането на Македония в НАТО тенденциозно.

"Транспортният коридор № 8 беше блокиран, а той облагодетелства България, Северна Македония и Албания, той е пряката връзка между Черно море и Адриатика, но се приема като български проект, вреден за Северна Македония", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар