Снимка: архив, БГНЕС

Гърция се готви за пълно затварянe заради коронавируса. Мярката се предлага на властите от епидемиолози заради променящата се с часове COVID обстановка, предаде кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Гръцки медии съобщават, че се очаква страната да бъде поставена под пълна карантина от събота сутринта за следващите три седмици.

Решението ще бъде обявено по време на официално изявление на премиера Кириакос Мицотакис в четвъртък.

Трябва се приложат още по-строги мерки за цялата страна, за да се овладее нарастващият ход на разпространение на коронавируса, коментира пред гръцките медии министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

Той съобщи, че премиерът е приел предложения план от здравното министерство за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Още по темата

Гръцки епидемиолози настояват за един месец пълна карантина, която да започне още от петък, в цялата страна с вечерен час и позволено напускане на домовете само с потвърдено разрешение от властите. В същото време по информация на медиите вероятно правителството ще допусне карантина за срок от три седмици.

Ограниченията за очакваната  национална карантина ще са по план на приложената вече в Солун и Серес.

В Гърция не се коментира затваряне на границата след съобщението на премиера Мицотакис, че влизането в страната ще е достъпно при утвърдените досега условия: адрес на пребиваване и  отрицателен тест за коронавирус.   

Гърция регистрира рекорден брой новозаразени с COVID-19 - 2646 за денонощие. Най-много от тях са в Солун - 823.

Вече 70% от леглата в специализираните отделения за пациенти с коронавирус са заети, сочи информация от гръцкото министерство на здравеопазването.

За пореден ден в критична ситуация са северните райони Драма, Кавала и област Родопи. От здравното ведомство в южната ни съседка съобщават, че има организация за  прехвърляне на  пациенти от Северна Гърция в други райони, където има възможност да бъдат настанени в  специализирани болници.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase