Снимка: БГНЕС
fallback

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Анкара не смята да се откаже от плановете си за проучване на газови находища в оспорвана зона в Източното Средиземноморие, въпреки заплахата от санкции, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, които и двете страни смятат за свой континентален шелф, припомня Ройтерс.

В понеделник Турция изпрати в оспорваната зона сеизмографския кораб "Оруч Реис", придружен от военни кораби, а вчера Ердоган предупреди Гърция, че ще отвърне на всяка атака срещу кораба. Днес той повтори предупреждението си, допълва БТА.

"Оруч Реис ще продължи дейността си до 23 август. Ние незабавно ще отговорим, ако бъде попречено на работата му. Разчитаме, че Гърция ще действа разумно. Ние никога няма да се примирим с бандитизма на нашия континентален шелф и няма да отстъпим пред лицето на заплахите и санкциите", заяви Ердоган по време на посещение в провинция Риза.

По думите му действията на Турция в Средиземно море са "напълно оправдани от гледна точна на международното право".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Атаман Сирко

преди 3 години

Егати наглата амуджа дето е Ердоган.

49

антизападопоклонник

преди 3 години

Що се отнася от държанието им спрямо България! Комшии и приятели били, а? То с такива комшии и приятели, не ти са необходими врагове! След кто по време на Балканските войни получават възможност да навлезат в България, устройват и кланета на мирни жители. След като им е дадена Източна Тракия, веднага подлагат местното българско насление на гонения и асимилация. При условие, че в българия бяхме подложили турците на същото, то днес тук нямаше да има турско малцинство.

48

антизападопоклонник

преди 3 години

Франчулята като толкова се правят, че са на страната на Гърция, зашо не вземат да си изтеглят заводите на Рено от Турция?Иначе турчилята са си пределно нагли и това са го доказали не веднъж и два пъти. Не им стигна, че взеха Хатай от Сирия, а сега и за идлиб ламтят! Направиха редица язовири на р.Ефрат, че сега и без това безводната Сирия, още по-безводна да е. Отвоювюха от западното крайбрежие на Мала Азия от гърците и прогониха гърците оттам, че сега и за островите почнаха да ламтят!

fallback