Снимка: БГНЕС
fallback
Траурен звън на камбани звучи днес в Гърция, а християнските знамена пред храмовете са свалени наполовина. Хиляди гърци са на литургия и се обединиха в подкрепа на християнството и срещу превръщане на катедралата "Света София" в джамия, пишат БНР.
 
Гърция активизира дипломацията си по света, за да въздейства срещу превръщането на "Света София" в джамия, но опитът й беше неуспешен. Американският държавен секретар Майк Помпейо предупреди Анкара да запази статута на музей на катедралата.
Oще по темата
 
Руската православна църква също изрази възмущение, а вселенският патриарх Вартоломей предупреди, че може да се създаде риск християните да се настроят срещу мюсюлманите.
 
Властите в Гърция реално се страхуват да не започнат нападения срещу джамии в страната. На остров Тинос, където има над 800 параклиса, продължи до обед нощната литургия и молитви за защита на християнския символ в "Света София".
 
Гръцките медии излъчват репортажи от траурната литургия в християнските църкви в Кипър и САЩ.
 
Повечето туристически агенции в Гърция информират клиентите си, че прекратяват организираните екскурзии до Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Bogumil

преди 3 години

Света София да бъде джамия е все едно джамията в Мека да бъде превърната в църква. Спрете с вашите нападки против православието. Ние никога нищо не сме ви взели но сме били вечно нападани и ограбвани от османците и католиците които заедно са воювали против тогавашния Цариград. Православието скъпи ми Мехмеде дава на човека душа, приема го такъв какъвто е, освобождава човека от злоба и лошотия. Ако искаш да почувстваш бог, стани православен.

86

Bogumil

преди 3 години

до Мехмед Църквата Свети Седмочисленици е построена през 1528 като джамия върху имот на Рилския манастир , не доброволно отдадена и то върху останки от стар християнски храм от V-VI век. При земетресение през XIX век минарето на джамията пада и тя е изоставена. Сградата е била почти срутена, бива стегната и реновирана и всъщност е станала това което е била първоначално: християнски храм , който е съществувал преди мюсулманската религия, която не е така стара като християнската. Тук не може да се прави абсолютно никакво сравнение и значението на Свети Седмочисленици не е толкова голямо . Но Св

85

Мехмед

преди 3 години

А църквата Свети Седмочисленици или бившата Коджа Мехмед паша джамия в София ще стане ли отново джамия, или българските стандарти са само за Турция?

fallback