Снимка: БГНЕС

Общ преглед
 

Днес с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, "Св. София" ще бъда открита отново като действаща джамия, предаде БНР. Такова решение беше взето от турския президент на 10 юни. Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор, който е ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и е отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война.

Обедната молитва в петък ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш. 500 души ще бъдат допуснати вътре в храма, сред които и турският държавен глава. На площада отвън ще се проведе колективна молитва и се очаква огромен брой вярващи да присъстват. Валията на Истанбул Али Йерликая е заявил, че за желаещите ще бъдат обособени 5 зони на открито - 3 за мъже и 2 за жени. Желаещите да присъстват ще бъдат допускани след 10.00 ч.
Още по темата
 
17 000 полицаи и служители на силите за сигурност ще следят за спазването на обществения ред около храма.
 
Редица пътни артерии в района на Историческия полуостров, където се намира "Св. София", също бяха затворени. Първата група пътища се блокират за движение от вчера в 20.00 ч., а втората - от 5.00 ч. днес. От Истанбулската голяма община ще осигурят безплатни автобуси, които ще превозват желаещите от разлчни определени точки до местата, до които градският транспорт ще се движи.
 
Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети "Св. София", на която отпред беше поставена табелата й като джамия - "Свещената голяма джамия Аясофия" (Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi).
 
От разпространените от президентството на Турция снимки се вижда, че в храма са поставени пана с аяти (стихове) от Корана на тях, както и бели завеси, които прикриват някои от мозайките и фреските. Според изискванията на исляма в джамии не могат да се изобразяват фигури на хора или животни.
 
Турските официални лица многократно подчертаха, че желаещите да влязат в "Св. София" от всички религии ще могат да посещават храма свободно и безплатно. Превръщането на музея в джамия обаче означава, че посещенията няма да са възможни по време на часовете, в които се провеждат молитви. Ограничения в облеклото на посетителите също ще бъдат наложени, а подът ще бъде покрит с килими през цялото време.
 
Редица учени изразиха опасения, че превръщането на музея в действаща джамия ще понижи степента на защита на историческия паметник. За да отговорят на тези опасения, Министерството на културата и туризма и Дирекцията по религиозните дела на Турция на 16 юли подписаха протокол за сътрудничеството при опазването на обекта. Документът предвижда да бъде създаден съвет от представители на двете институции, който да управлява историческия паметник.
 
На 10 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщането на "Св. София" в джамия, след като по-рано същият ден върховната турска административна съдебна инстанция обяви, че решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на "Св. София" в музей е невалидно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар