Снимка: БГНЕС
fallback

Иконите в катедралата “Света София” ще бъдат запазени, съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калин в специално изявление. Той отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство, пише БГНЕС.

Oще по темата

Религиозната иконография в катедралата е правена през 6-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконите, Калин съобщи, че “ще останат “недокоснати” за гледане на хора от всички вероизповедания”.

В интервю за TRT World и BBC Калин подчерта, че превръщането на “Света София”, която 86 години работи като музей, в джамия, “има подкрепата на всички партии в Турция”.

“Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии – и опозиционните, и на републиканската партия”, допълни той.

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде „засенчено или унищожено“ с решението на Ердоган, Калин съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги. Калин обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на “Света София” – не само до иконите, до и до уникалната мозайка и стенописи.

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

ердругарка

преди 3 години

Ердоган да го покрият в най-скоро време

42

Леле до този под мен

преди 3 години

Удобно забравяте, че имаше мащабно изследване на ДНК то на хиляди български мъже ( Y хримозомите). има 0,002% тюркски гени, от друга страна щом се дерете така - значи има очевадно разлики и ментални, което е супер новина! Освен да иде някой турист да залее със свински опашчици новата джамия... даже орипагандата ви е откровена пропаганда!..КАМБАНИ да заглушат мюезините ви , *** ж алки!!! :)))

41

Един кафир

преди 3 години

Коментарите са, както обикновено, от прости по-прости. Злобно племе е "българското" (оригиналните българи, които са от тюркските племена, са изчезнали преди повече от 1100 години заедно със своя език и религия), нищо чудно, че държавата българия е най-голямото блато, познато на човечеството след няколко мюсюлмански страни.

fallback