Снимка: БГНЕС
fallback

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви в интервю пред немското издание Suddeutsche Zeitung, че ако гръцки кораби се опитат да предотвратят проучвателните дейности на турските сондажни кораби в Егейско море и Средиземноморието, те ще получат съответстващ отговор, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Oще по темата

Освен това първият дипломат на Анкара коментира думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който обяви Турция за „създател на проблеми“ в Средиземно море:

„Гръцкият министър-председател трябва да се погледне в огледалото и да се замисли дали не прави грешки. Откакто пое поста, президентът Ердоган му предложи неколкократно да работи с него в Средиземноморието. Можем да разрешим съществуващите проблеми с териториалните води в Егейско море. Ердоган искаше диалог, но Атина отказа. Сега Гърция прави споразумения със средиземноморските си съседи. Вместо да работи с Франция и ЕС срещу нас, той трябва най-накрая да говори с нас. Опитите на Атина да ни изключи са обречени. Ние ще защитаваме интересите си и тези на Република Северен Кипър“.

Освен това турският министър подчерта в интервюто, че няма нужда да се стига до дела в международните трибунали за споровете с Гърция в Егейско море, защото вече има съдебни решения по въпроса, както и защото Турция вече е изпратила в ООН координатите на континенталния си шелф, допълва „Фокус“.

По въпроса за противоречието около Света София и евентуалното превръщане на обекта на ЮНЕСКО отново в джамия, той заяви: „Това е въпрос на нашите суверенни права“, добавяйки: „Гърците се намесват, сякаш Истанбул и Света София им принадлежат. Атина не може да ни дава инструкции. Няма да правим нещо, което не можем да оправдаем. Мохамед Завоевателят превзе Константинопол през 1453 г. и превърна "Света София" в джамия, има документи, доказващи това“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

ma4enik

преди 3 години

До АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ;Много щедро раздаваш чужди територий Сашо.Ти май си свикнал от даване и продаване на плът да даваш всичко което ти поискат.Говори за твоето море и твоята земя.На чуждата земя и чуждото море не се меси защото някой ден можеш да си счупиш носа и главата заради това.Мръснико не всички народи по света са спечелили свободата и достойнството си с чужда кръв поднесена им на тепсия от чужди имперски кръгове. Има народи които нито ден не са били поробени и са умирали за свободата си

55

минаващ

преди 3 години

До Анонимен43;А твоята Библия в оригинал на кой език е бе ***? Ти имаш ли култура? Ако ти имаше култура нямаше аз да те владея 500 години шмадко...Какво се дървите постоянно след като 5 века сте ни яли надървения и сте препадали от удоволствие и оргазми.***. Вие къде се бутате между шамарите?Това е работа на Турция и Гърция. Вие какво искате? Кога ще върнете заграбеното през последните 150 години? Внимавайте мигрантите да не сгрешат посоката и да тръгнат вместо към Гърция към вас.Простаци

54

Привет от Анкара

преди 3 години

Турция ще се справи сама. Вие му мислете,че даже и примиерът ви спи с пищов на масичката. Внимавайте къде се бутате. Турция не е лъжица за вашите уста. Вие слугувайте и продавайте плът в Европа и се пъчете,че сте европейци.Турция ще си я кара така,както я кара от 1362 година насам.Главочи. Кой ще даде на малая и страхливая Герций да окупира Егейско и Средиземно море? Вие с ума сашли? Няма такова нещо.Вземаме островите които са на 250 км. до нашата граница и въпросът с континенталния шелф решен..

fallback