Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Сърбия започва лечение на болните от COVID-19 с кръвна плазма, съобщи епидемиологът Дария Кисич-Тепавчевич на пресконференция вчера, съобщава вестник "Новости".

В пресконференцията участва и епидемиологът Предраг Кон, според когото Сърбия навлиза в максимума на епидемията и се очаква той да продължи най-много още две седмици, тоест да мине шестата седмица, след което ще бъде направена оценка на ситуацията. Двамата епидемиолози уточниха, че краят на мерките засега не може да се прогнозира и че по същността си те се свеждат до намаляване на физическите контакти.

В Сърбия тази седмица влиза в сила нов полицейски час, от петък в 17 часа до понеделник в 5.00 часа и правителството обмисля още по-строги мерки, съобщи премиерът Ана Бърнабич, цитирана от днешния печат. Експертите се обявяват за 24-часов полицейски час, но се стараем да не стигаме дотам, добави тя. Една от възможните мерки е затварянето на градовете, които са огнища на заразата - Белград, Ниш, Валево, Чуприя, Нови пазар. Говорихме също за възможността големите фирми да бъдат затворени за седем или 14 дни, но това е много тежко решение и затова засега не го взимаме. Затова призоваваме гражданите да спазват приетите мерки.

Oще по темата
Директорът на Службата по въпросите на общностите в Косово Ненад Рашич заяви, че заразата с коронавирус в населеното със сърби Северно Косово се дължи на закъснялото предупреждение от страна на Белград, съобщава вестник "Данас".

Сръбската листа обвини Рашич в изговаряне на чудовищни лъжи поради изтъкнатия от него факт, че ситуацията в населените със сърби анклави южно от река Ибър е по-добра поради факта, че те слушат съветите на Прищина и дисциплинирано спазват мерките за самоизолация, допълва "Новости". "Сръбският народ в Косово ще продължи да обича Сърбия и да вярва на своята държава, а Рашич очевидно има някаква друга държава, на която вярва и в която се кълне", се казва в съобщение на подкрепяната от Белград партия на косовски сърби Сръбска листа.

Рашич е лидер на Прогресивно демократическата партия в Косово, а премиерът в оставка Албин Курти миналата седмица го назначи за директор на Службата по въпросите на общностите /на всички малцинства в Косово.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 4 години

Лечението с кръвна плазма е класическо лечение, всъщност то е вид имунизация. Прилагано е по време на пандемията от испански грип и други епидемии някъде с 75 % успех. В момента американците правят голямо клинично излесдване, за да установят точно колко помага кръвната плазма при коронавируса. Дано да се окаже, че е ефикасно средство, защото ако е така, ще спаси живота на много хора с тежки случаи на заболяване от ковид

5

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 3Сърбия е напреднала със смъртните случаи и заразата, това е вярно.

4

Анонимен

преди 4 години

До 1О, да, така ги "лекува" че има повече смъртни случаи от нас, дето постоянно обвинявате властите, че пишели всеки умрял жертва на вируса, пък той не бил ...

fallback