Снимка: архив, БГНЕС
fallback

След почти един месец напрежение на границата с Гърция от тази сутрин е започнало масово отпътуване на мигрантите от импровизирания лагер на турска територия срещу гръцкия граничен пункт Кастаниес, съобщи гръцката телевизия Скай, като се позовава на гръцки военни източници.

Информацията потвърди пред телевизията и гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос.

Oще по темата

Според гръцки военни източници турската страна е извела от района около 1500 мигранти, които през последните седмици пребиваваха в лагер на границата и периодично се опитваха да преминат през оградата и да влязат на гръцка територия.

Гръцките сили са забелязали масово качване на мигрантите на автобуси, вероятно в посока на Истанбул или друго място в окръг Одрин. Изглежда, че движението на мигрантите е организирано от турските власти.

Вечерта в четвъртък по границата е имало инциденти, като телевизията твърди, че турски полицаи са запалили палатки на мигранти, за да ги накарат да напуснат района. Огънят е бил загасен от гръцките сили.

Кризата на сухопътната граница между Гърция и Турция започна на 29 февруари, след като Турция обяви, че повече няма да пречи на бежанците и мигрантите на своя територия да продължат пътя си към ЕС. В рамките на часове на границата пристигнаха хиляди мигранти, като Гърция обвини Турция, че е организирала откарването им там. Турската страна обяви, че над 140 хиляди от тях са преминали в Гърция, докато гръцката страна съобщава за едва няколкостотин, които са успели да го направят.

По границата обаче избухнаха ожесточени сблъсъци между мигрантите и гръцките сили за сигурност, а Турция обвини Гърция в нарушения на човешките права и дори смъртни случаи. Междувременно Гърция обяви извънредни мерки за справяне със ситуацията, отмени временно правото на влезлите в Гърция след 1 март да поискат убежище и създаде център за настаняването им близо до границата с България.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Честно

преди 4 години

Аз пък си мисрех,че са се самоизяли. На война всичко е позволено. Дори канибализъм.

19

Анонимен

преди 4 години

До zedЕрдоГаньо е получил кеширане, след месец сигурно ще разберем двете баби - треперликата и гинеколожката с колко са се откупили от джоба на ЕС. След 6 месеца като по привърши парата, ердоГаня пак ще пусне рекета - войната е скъпо хоби. Пък и др. му проекти все на дръвце попадат, това Великото Отоманско летище /което вече е паркинг/, или новия завод на WV /дето го няма/ и така.

18

ПроСоТо

преди 4 години

впрочем,да оставим майтапчийските писаници!..Турция,и Реджеп,като неин "Върховен жрец",имат интерес ТИРОВЕТЕ със СТОКИТЕ ИМ да може безпрепятствено да преминат през нашата територия на път към Ойропата!..Та човека просто си ПАЗИ КОРИДОРА!!...НИЩО ПОВЕЧЕ!..При първата ИЗДЪНКА в ситуацията, ще разбереш колко е "загрижен" Султана.

fallback