Снимка: БГНЕС

Преди година братята Мустафа и Омар бягат от Алепо, Сирия, преминават през Турция и стигат до гръцкия остров Самос. До днес те обитават мигрантския лагер там, станал дом на близо 7000 други мигранти. Те ходят в гората за клони, палят си огън, на който си готвят или варят чай. Хранят се на земята и спят в палатки. 

"Когато дойдохме тук, не очаквахме положението да е толкова тежко. 7000 човека се редят на опашка за храна. Там винаги си проличават проблемите между афганистанците и арабите. Когато вали, измръзваме почти до смърт. Искахме да стигнем до Германия, при нашата майка и сестра ни. Не сме ги виждали от 6 години. Но не успяхме да изпълним целта си. Не стигнахме до Германия и ето ни тук", разказва Омар пред VICE.

След началото на мигрантската криза през 2015 година, населението на Самос, някога китно туристическо островче, се е удвоило. 7000 мигранти живеят със 7000 местни жители. Гърция, която още се възстановява от икономическата криза, бе оставена да служи като наказателен център на Европа. Местните жители далеч не са доволни.

Напрежението в Самос расте

"Вчера им казах да си тръгват, да плуват обратно! Всеки, който е грък и помага на мигрантите, трябва да намери дърво и да се обеси на него, като Юда, който предава Христос, защото в този момент, те предават Гърция и нашия остров", крещи ядосана гръкиня от другата страна на улицата.

"На острова се отнасят много зле с нас. Когато се разхождам по улиците, усещам как ме гледат с ярост. Хвърлят ни отвратени погледи", казва Омар, а брат му Мустафа допълва: "Предполагам, това можеше да се случи навсякъде. 7000 души са живели тук в мир. Сега още 7000 живеят с тях."

Гърците протестират. Те не искат мигрантите на острова си и настояват за тяхното депортиране.

"Нещата са толкова сериозни сега, че когато видиш грък, предполагаш, че той иска да те убие. Той продължава по пътя си, но можеш да го усетиш", казва Омар.

Самос е един от петте острова в Гърция, който не успява да се справи с притока на мигранти. Местният общински съвет се опитва да намери решение на хуманитарната криза, пред която са изправени всички, ала задачата не е лесна. На една от срещите на съвета става ясно, че престъпността на острова е скочила с 300%.

Дори кметът на Самос не успява да запази спокойствие.

Клипче, разпространено в интернет, показва как той крещи на мигрантите, които са го обградили, да се разкарат. Пред камерата той разпалено заявява: "Искаме да се махнат от острова! Това е! Няма друго решение!"

А гневът не е насочен само към мигрантите - дори журналисът на VICE е нападнат от местните гърци, които настояват камерата му да бъде спряна. Десетки хора се опитват да спрат записа, крещейки зад него: "Хванете го, той снима, хванете го!" Камерата му е отнета насилствено и хвърлена в морето.

"Хората тук, на Самос, са изправени пред финансова криза и големи социални и културни проблеми. Никой не ни помага. Тук има 7000 мигранти и още 40 хил. на другите острови. Това са кошмарни числа за всички. Тревожа се всеки час, всеки ден. Хората тук се притесняват, че нещо лошо може да им се случи", казва пред VICE кметът на града. 

Правителството подготвя мерки, с които да помогне на островите - лагерите ще бъдат затворени, а нови, закрити, ще бъдат създадени. Мигрантите няма да могат да ги напускат, а някои от тях ще бъдат депортирани.

"Въпреки обидите от местните, винаги можем да отидем в града сега. Да излезем и да подишаме чист въздух. Но в тези затворени лагери... Не мисля, че ще мога да остана цяла година. Просто ще се самоубия. Всяка седмица някой отнема живота си тук, дори и сега. Какво си мислите, че ще стане в един затворен лагер?", пита Мустафа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase