Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Коронавирусът със сигурност ще дойде в Сърбия, смята детският пулмолог и алерголог д-р Бранимир Несторович, цитиран от сръбските медии.

Той посочи, че от коронавируса се разболява всеки шести човек, докато при грипа процентът заболели е много по-висок.

Много редки са случаите на деца, разболели се от новия коронавирус, казва още д-р Несторович.

Oще по темата

По думите му най-силно са застрашени най-възрастните граждани със сериозни хронични заболявания.

Запитан дали и жените спадат към критичната група, д-р Несторович каза: „Жените обикновено не се разболяват, а смъртността е ниска“.

Сръбският лекар каза също така, че всяка теория за разпространението на коронавируса не може да бъде потвърдена със сигурност, особено предвид специфичната ситуация с разпространението му в Италия.

„Италианската епидемия е странна. Трудно е да се изложи теория, без тук да има теория на заговора“, каза лекарят.

Запитан дали коронавирусът ще дойде в Сърбия, д-р Несторович отговори положително. „Вирусът със сигурност ще дойде“, твърди лекарят. Той добави, че вирусът отслабва, преминавайки през хората.

Междувременно сръбският здравен министър Златибор Лончар заяви, че ако новият короноварис се появи в Сърбия, това няма да е краят на света.

„Разговарях с министъра на отбраната Алекандър Вулич – болници и казарми, както и някои частни обекти ще бъдат осигурени за евентуално настаняване на заразени с коронавируса“, каза Лончар.

Той изтъкна, че е важно да няма паника сред гражданите, които трябва да знаят, че всичко, което Сърбия прави, е съгласно договореност със Световната здравна организация.

Лончар обясни, че „на всички гранични пунктове се измерва температурата с безконтактни термометри на всички, които влизат в Сърбия. Сега вече се обръща специално внимание не само на пътниците от Китай, но и от Италия“, каза министърът.

Малко по-късно стана известно, че двама сръбски граждани, членове на екипажа на круизния кораб "Даймънд принсес", са заразени с коронавирус. Това съобщи за Танюг сръбският външен министър Ивица Дачич.

Министърът каза, че днес е получена информация от японското външно министерство, че двама от останалите на борда на кораба сръбски граждани, който беше поставен под карантина в пристанище Йокохама, са получили позитивни резултати на теста за коронавирус.

Сръбското министерство чака информация кога ще бъдат свалени от кораба и в коя болница ще бъдат настанени, каза Дачич. Има вероятност двамата заразени сърби да бъдат приети в новооткритата болница близо до Нагоя, където има интернет връзка и ще могат да се свързват с близките си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Още

преди 4 години

Спомнете си, че преди 4-5 месеца точно Бил Гейтс на един форум каза, че в най-скоро време има опасност от появата на световна пандемия и трябва да се предприемат своевременни мерки.

73

Скептик

преди 4 години

Пичове четете важното. Предавайки се по хората, вирусът Отслабва.В Италия казаха че първият заразен отишъл в болница, но бил върнат да се лекува в къщи. Чак след това го приели защото имал усложнения, а и жена му уведомила, че той се е разболял след среща с човек, прибрал се от Китай. Това сигурно е странното. Той със сигурност и в болницата е казал че е имал такъв контакт

72

до 70

преди 4 години

Айде не си измисляй про-стотии, виж статистиката - в Англия има 13 заразени, нито един умрял и 8 ИЗЛЕКУВАНИ. Кога се заразиха и кога се излекуваха а? Знаеш ли какво означава това? Че англичаните имат американската ваксина за защита от американското биологично оръжие.

fallback