Снимка: БГНЕС
fallback

На босненско-хърватската граница ежедневно десетки мигранти се опитват да пресекат в Хърватия, въпреки опасностите, за които знаят. От другата страна обаче, по техните думи, ги чакат опасности и насилие.

В близост до границата, в стари порутени постройки, те изчакват момента за пресичане на границата. Тук няма нито ток, нито вода. За да се стоплят наклаждат огън в помещението, в което 13 души са намерили подслон.

Група мъже от Пакистан дебнат удобен случай да преминат границата с Хърватия, въпреки че са наясно, че там ще се натъкнат на тежко въоръжени полицаи.

"Имам много приятели, правили опит да преминат границата. На един му счупиха крака, на друг ръката. Това често се случва с хърватската полиция. Най-големият проблем е, че ни взимат якетата и ги изгарят", обяснява пред DW Номан Номи.

Мигрантите, които искат да преминат в Хърватия, често се натъкват на насилие, заплахи с кучета и оръжия. И въпреки това се осмеляват, защото гладът и отчаянието ги тласкат натам.

Веднъж преминали обаче бежанците се озовават в бежански лагер в бивша фабрика за хладилници. Там днес има 2 000 мъже и всекидневно пристигат нови, но не искат да останат там.

"Дори и семейства се опитват да минат границата. С малки бебета, на по 1-2 седмици. Те вече са минали хиляди километри и ЕС е под носа им. Нищо не може да ги спре", твърди Владимир Митковски от Международната организация по миграция.

Мъжете документират своите наранявания. Същото правят и в Загреб, в Центъра за мирни изследвания, където са събрали сведения от бежанците.

"Бият ги и им взимат дрехите. Това е ежедневие. Освен това им отнемат телефоните и парите, за да не могат да продължат планирането и пътуването си", разказва Антония Пиндулич от Центъра за мирни изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Рашо

преди 4 години

Тия са като Корона-вируса братче, нямат спиране.

44

62774

преди 4 години

още в първата страна от Европа трябва да им си случвя това, а не чак в Харватия

43

Анонимен

преди 4 години

Браво на харватия и Унгария така трябва да бъде ..тая от Германия и ЕС си сло таралеж в гащите

fallback