Снимка: Пиксабей

Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос обяви, че Атина е заинтересована да придобие една ескадрила американски изтребители от пето поколение F-35 през следващите години, като част от плана да си върне въздушното превъзходство над Турция.

В интервю пред местна телевизия, министърът заяви, че модернизацията на повече от 100 гръцки изтребители F-16 до версия "Вайпър" започва в близките дни и ще продължи около 7-8 години.
 
Панайотопулос също така подчерта, че Гърция ще отговори "динамично" на всякакви предизвикателства към суверенитета си и съобщи, че САЩ възнамеряват да предприемат редица инициативи за разсейване на напрежението между Атина и Анкара, като това се е разбрало на срещата на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис с американското ръководство през тази сдемица.
 
Помолен да уточни какви са инициативите, министърът заяви, че те не означават задължително американският лидер Доналд Тръмп да се обади на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, но могат да включват и други канали на комуникация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase