Общ преглед
Кулите "Генекс" в Белград отдавна са наричани "Западната порта". Силуетът й не може да бъде объркан и тя се вижда отдалеч по пътя от летище Белград към града.

Двата извисяващи се блока, свързани с мост във висините  и отдавна затворения въртящ се ресторант са знакови фигури в небето на Белград от 1977 г. насам.

"Генекс" е един от най-ярките примери за брутализма - архитектурният стил, който през 50-те и 60-те години на миналия век са господстващи. Той е студен, правите ъгли и бетона са на почит.

Макар и популярен и на Запад, и на Изток, днес брутализмът повече се асоциира с държавите от Източния блок.

В страните от бивша Югослваия обаче са може би едни от най-ярките примери.

Интересът към този странен, според не един и двама грозен стил, предизиква интерес по целия свят. Някои туристи се отправят към Балканите именно в търсене на такива сгради.

"Десетки хора всяка седмица се интересуват от нашия "Юго тур" в града, минаващ през сгради, строени между 50-те и 80-те години", обяснява пред Reuters Вожин Мунчин, мениджър на туристическата компания "Юготур". Те организират пътешествия в сръбската столица с популярните Yugo - колите, произвеждани във вече несъществуващата държава.

"Кулата "Генекс" е сред най-интересните гледки. Хората я виждат по пътя си от летището и веднага привлича вниманието им", обяснява той.

Днес една от двете кули е празна, а другата е жилищна сграда. Въртящият се ресторант за последно е работил през 1990-е години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар