Снимка: БТА

Лидерът на косовското движение Самоопределение Албин Курти, чиято партия спечели най-много гласове на изборите в неделя, заяви в интервю за виенския в. "Стандарт", че ще отмени митата за сръбски стоки, но ще поиска военни репарации от Сърбия, предаде Танюг.

В интервюто, дадено преди изборите, Курти каза, че ако стане премиер, още през първата седмица от мандата си ще започне диалог с косовските сърби, какъвто нито един премиер досега не е водил,.

"През първия месец освен това трябва да видим докъде сме стигнали след 33 споразумения, които сме сключили досега с Белград. А след това ще се радвам на среща с върховния представител на ЕС Жозеп Борел. Все ми е едно, че е от Испания, която не признава Косово", каза Курти. Той добави, че не е доволен от предшественичката на Борел Федерика Могерини, макар че тя беше от страна, признаваща Косово.

На въпрос дали, ако стане премиер, ще представлява и косовските сърби, Курти отговори: "Разбира се. Вярвам, че ще има сърби, които ще помислят дали не правя това по-добре от /сръбския президент Александър/ Вучич."

Още по темата

По отношение на митата Курти каза, че това не е негова политика и смята да ги замени на принципа на реципрочността. Белград, например, трябва да приеме косовските регистрационни номера и документи, на които пише "Република Косово". Той посочи също, че желае изясняване на съдбата на изчезналите по време на конфликта в Косово независимо от тяхната националност и смята, че трябва да се формират съвместни екипи от сръбски, косовски и международни експерти, които да анализират масовите гробове.

Курти смята също така, че Сърбия дължи на Косово военни репарации, пенсионен фонд и 1200 артефакта от косовската култура, пише БТА.

На твърдение на "Стандарт", че Сърбия желае някакъв вид компенсации за признаването на Косово и това може да бъде Съюз на сръбските общини, Курти припомни, че тази възможност беше отхвърлена от косовския Конституционен съд и против това решение "не протестира нито един сърбин в Косово, а само Белград". "Трябва да питаме сърбите в Косово какво желаят. Белград не може да говори от тяхно име", каза още Курти.

Говорейки за себе си, той каза, че е албанец по националност и че Албания и Косово са две държави, но една нация - като двете Германии, но не и като Германия и Австрия.

Попитан дали все още е за Велика Албания, той каза, че хората трябва да гласуват за това на референдум.

"Референдум обаче не е позволен. Затова ще спазвам конституцията, докато един ден не получим възможност да променим това по мирен и демократичен начин. А това няма да стане скоро", обясни Курти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase