Снимка: архив, Reuters

Парламентарните избори в Косово може и да са предсрочни, но водещите играчи на политическата сцена са редовни. Предизборните анализи прогнозират двуцифрен резултат за четири партии: Демократичен съюз на Косово, Самоопределение, Демократическа партия на Косово и Алианс за бъдещето на Косово, пише  Александър Миладинович от БиБиСи Нюз.

Независимо от това дали влизат в изборния цикъл като управляващи или опозиционни, тези партии дефинират горе-долу едни и същи проблеми на косовското общество - от корупцията и върховенството на закона до икономиката и откриването на работни места за младите хора, които масово напускат страната.

Само някои нюанси различават косовските партии и в тяхното отношение към въпроса за митата, които досегашното правителство на Рамуш Харадинай въведе за стоки от Сърбия, и към продължаването на диалога за статута на Косово.

Би Би Си представя четирите ключови листи на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Демократичен съюз на Косово /ДСК/

Партията на Иса Мустафа, най-старата в Косово, вярва, че през декември тази година ще отпразнува три десетилетия от основаването си от позицията на управляваща партия.

Говорителят на ДСК Бесиян Мустафа обяснява за Би Би Си, че проблемът на Косово е недостатъчно бързият растеж на икономиката. "Това е главната причина младите хора да имат много ниско ниво на доверие в държавата и голям брой от тях гласуват с краката си - напускат страната."

Затова ДСК не иска да формира коалиция с Демократическата партия на Косово. "Два пъти бяхме с тях в коалиция и два пъти измамиха нашето доверие - трудно е да убедим нашите членове за ново сътрудничество. Те са на власт вече две десетилетия - липсата на икономически напредък и надежда за младите хора е резултат от това, което те са правили, както и на това, че след 30 години развалиха отношенията ни със западните приятели на Косово", казва Мустафа.

Потенциалният съюз на най-старата партия с младото движение Самоопределение за Мустафа е сплав от ляв и десен умерен политически център.

Партията е имала в историята си трима лидери - Ибрахим Ругова, Фатмир Сейдиу и Иса Мустафа. И тримата са се намирали на ръководни позиции в косовските власти и са участвали в различни форми на диалог със Сърбия, които партията иска да продължи. Бесиян Мустафа обаче не дава ясен отговор какво ще направи ДСК с митата за сръбски стоки, без чието отменяне Белград твърди, че няма да се върне на масата на преговорите.

Демократическа партия на Косово /ДПК/

За политическата "рожба" на сегашния президент Хашим Тачи това ще бъде втори изборен цикъл, в който влиза без своя основател начело. Когато Тачи бе избран за президент, трябваше да напусне ръководството на партията и да го предаде на Кадри Весели, също като Тачи бивш командир в Армия за освобождение на Косово.

В предишния си мандат ДПК формира управляващо мнозинство с партията на Рамуш Харадинай, поемайки някои от ключовите министерства, а Весели беше председател на парламента, докато сега е кандидат за премиер.

"Ключовият въпрос е, че нашите млади хора се редят на опашки пред посолствата и чакат да напуснат страната - изгубили са вяра, че тук имат перспективи", казва за Би Би Си Валдете Идризи, кандидатка на ДПК за депутат.

На обвиненията на опозицията, че ДПК не трябваше да позволи Косово да бъде овладяно от корупция, Идризи казва: "Борбата с корупцията не започна преди тези избори, бъдещият премиер Кадри Весели започна тази борба в редовете на своята партия, сменяйки и министри, защото бяха обвинени в злоупотреба с положение."

Тя твърди, че в ДПК се занимават и с митата за Сърбия, но не дават ясен отговор дали и как ще бъдат отменени.

Самоопределение

В прищинската централа на Самоопределение трудно може да се срещне някой по-стар от 30 години - млади активисти на тази организация, която прераства от движение в партия, подготвят предизборни акции. Техният лидер Албин Курти води организацията, основана през 2005 г, през различни фази - от противник на преговорите за статута на Косово, през инициативата за обединение с Албания до сълзотворния газ в парламента. Днес оценява, че има добри шансове да бъде пръв на изборите и посочва два ключови проблема в Косово. "Това са две думи, които на английски започват с джей /j/ - правосъдие и работа /justice and jobs/".

Като свой партньор Курти вижда партията на Иса Мустафа, с която координираха действията си в опозиция, но не успяха да формират предизборна коалиция. "Когато спечеля мандат да съставя правителство, ДСК ще бъде нашият избор, освен ако в тази партия не надделее крилото, което от страх ще избере ДПК вместо нас. Трябва ни стабилна власт и няма да съм доволен от минимално мнозинство, при което ще трябва всяка седмица да мисля дали правителството ми няма да бъде свалено."

Въпреки че броят на избирателите на Самоопределение се удвои между изборите от 2014 г. и 2017 г., заради своите позиции Курти не беше желан партньор на Запад. "Срещал съм се с американския посланик три пъти след последните избори, а преди това три години не съм имал такива срещи".

Курти твърди, че политиката на неговото правителство ще бъде в пълен контраст с досегашната. Още първата седмица планира да започне диалог с косовските сърби, и то не диалог за помирение, /"сърбите от Грачаница не са направили нищо нито на мен, нито на Косово"/, а диалог за развитие, който ще доведе до сътрудничество в обществото. Той казва също, че лично ще води диалога с Белград, но с представители на опозицията в екипа.

За митата казва, че няма да ги отмени през първия ден или седмица, но през първия месец ще ги замени с реципрочни мерки спрямо Сърбия.

Алианс за бъдещето на Косово /АБК/

Рамуш Харадинай не е напускал лидерския пост в своята партия, дори когато на два пъти бе изправян пред различни съдилища за военни престъпления в Хага и два пъти подава оставка от премиерския пост.

Именно той със своята оставка предизвика свикването на тези предсрочни избори.

Неговият заместник в партията Ахмет Исуфи казва, че работата, която са искали да свършат в правителството, е останала недовършена. "Ключовият въпрос за Косово е икономическото развитие - нужни са ни промени в закона, които ще дадат шансове на малките предприятия. За да се борим с организираната престъпност, нужна ни е реформа в правосъдието - досега им увеличихме заплатите, за да намалим корупцията."

Досегашните партньори, партията на Кадри Весели, Исуфи нарича вече най-малко вероятните партньори. "ДПК е партия, която с години е на власт и е отговорна за установяването на корумпираната система в Косово. Имахме само една възможност да формираме правителство - с ДПК, а премиерът Харадинай внесе много промени в Косово."

Сред позитивните промени Исуфи включва митата за сръбски стоки, за които оценява, че са повлияли позитивно за растежа на косовската икономика с 4,6 процента.

"Ще отменим митата, когато Сърбия признае Косово. Ние сме за диалог, но за диалог с резултати - не можем да преговаряме със съседна държава, ако не сме равни и не се признаваме взаимно." Затова партията на Рамуш Харадинай заявява, че няма да променя позицията си, която досега срещаше неразбиране и сред западните посланици в Прищина.

"Няма да бъдем част от коалиция, която евентуално би отменила митата, а нашето първо решение ще бъде да поискаме от международните си партньори да засилят натиска над Сърбия да признае Косово", казва Исуфи, като добавя, че АБК взема самостоятелни решения, макар че за нея са добре дошли съветите, идващи от САЩ и ЕС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase