Снимка: Reuters
fallback

Средният размер на подкупите, които сърбите са давали през миналата година, е бил 74 евро, а според тях най-корумпирани са лекарите и полицаите, следвани от държавната администрация и митничарите, показва проучване по проекта "Превенция и борба с корупцията", финансиран от ЕС, пише в. "Политика".

Oще по темата

Разследват за корупция вицепремиера на Белгия

Проучването, направено миналата година, показва, че според 71 процента от сърбите политическите партии са корумпирани, 63 процента смятат, че корупцията е широко разпространена в правосъдието, предава БТА.

В проучването се казва, че гражданите като цяло осъждат корупцията в здравеопазването и 70 процента от анкетираните са съгласни с твърдението, че подкупите и корупцията са раковите клетки на сръбската здравна система, но 63 процента смятат, че алкохолът, кафето или бонбоните, които се дават на лекарите и медицинските сестри, не са подкуп. Според анкетираните най-корумпирани в системата на здравеопазването са лекарите, следвани от служителите на Републиканския фонд за здравно осигуряване.

Всеки трети анкетиран смята, че преподавателите във висшите учебни заведения са корумпирани, а 29 процента вярват, че корупцията е разпространена и сред служителите на министерството на образованието.

Единайсет процента от анкетираните са се сблъскали пряко с корупция през миналата година, докато през 2015 г. те са били 8 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Гошо

преди 4 години

До АнонименЕ, ходя кажи речи през месец, та незнам какво толкова смешно има там ,та някои да те расмива

12

Анонимен

преди 4 години

До ГостАйде бе, като вземете да лъжете поне отидете до Сърбия.Големи сте смешници!

11

Гост

преди 4 години

Идете в Нови Сад , да видите как са направени тротоарите и площадите , как за две седмици се ремонтира основно улица с нов асфалт ! На ВСЕКИ булевард има велоалеи , направени още преди години , когато софиянци нямаха даже велосипеди , камо ли , да са чували за велоалея !!

fallback