Снимка: pixaBay
fallback

В Румъния продължава епидемията от африканска чума по свинете. Вече има установени над 400 огнища на заразата.

Oще по темата

Румънските власти са поискали помощ от Виетнам, където се разработва ваксина, която е тествана и за която се смята, че е ефективна срещу заразата. Експерти обаче са скептични относно твърденията, предава БНТ.

Половината държава е засегната от епидемията. От началото на годината са открити повече от 400 огнища, а над 400 хиляди прасета са евтанизирани.

Въпреки превантивните мерки, които властите са взели през последните години, африканската чума продължава да се разпространява.

В Галац и Браила вече почти няма стопанства, които да отглеждат свине. В района на Браила е въведен 60-дневен срок, в който трябва да бъдат отстреляни всички диви прасета. В акцията ще се включат и граничари от Молдова.

Румънското министерство на земеделието е поискало съдействие от Виетнам, където е разработена експериментална ваксина срещу болестта.

"Свързахме се с колегите от Виетнам, за да поискаме разрешение наши експерти да работят с техния екип. Нуждаем се от ваксината възможно най-скоро", каза Петре Деа, министър на земеделието.

Беше съобщено, че ваксината, разработена във Виетнамския аграрен институт, успешно е преминала първоначални тестове за ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 10Интересно защо чумата бяга от Западна Европа като дявол от тамян! Там няма ли диви прасета?Кой ти ги говори тези неща?В Испания имат проблем от години.Във Франция също.

17

Избирател на БСП

преди 4 години

То чума същност няма, това е заговор на Сорос да ни продава заразено с чума месо.

16

Анонимен

преди 4 години

Абе спрете ги тез румънещи да минават през тиквария,че 0cpaxaa и о .пихаха де що има храст край пътищата!Минираха навсякъде!

fallback