Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и доскорошният премиер на Косово Рамуш Харадинай имат близко сътрудничество, имат договор за контрол над нещата в Северна Македония и в Косово, както и за създаване на черни фондове, които трябва да послужат за плащане на политици, пише сръбският вестник "Блиц", като се позовава на дипломатически източници.

Заев и Харадинай са се срещали досега не само в ролята на премиери, като на отделни срещи са присъствали и техните братя Вице Заев и Даут Харадинай, казва за "Блиц" дипломатически източник от Прищина.

"Още докато Харадинай беше премиер, е било договорено създаването на черни фондове, които да служат за плащане на политици в Брюксел и в Гърция, за да може по всички възможни начини да се намалят пречките по пътя на Северна Македония към ЕС и НАТО. Това е важно и за албанците, които държат част от управлението в Скопие", казва събеседникът на вестника.

"Блиц" пише, че в един момент македонските власти са получили като подарък два милиона евро, предназначени за отделни гръцки политици, чиято задача е да говорят в ЕС, че нямат нищо против приемането на Македония в ЕС.

"Сделките на Харадинай и Заев не са свързани само с бизнес, а и с армиите в Северна Македония и в Косово. Договорено е финансиране на македонски офицери от албанска националност да отиват в Косово, а от друга страна и офицери от армията на Косово да се обучават в академията в Скопие. Част от трансфера на парите минава през отделни фирми", казва източникът на белградския всекидневник.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase