Снимка: архив, Reuters
fallback

Албанците, които живеят извън територията на албанската държава, в съседните страни и в диаспората, ще получат албанско гражданство. На последното си заседание албанското правителство одобри проектозакона „За гражданството“, съдържащ няколко съществени промени като например члена, предвиждащ придобиване на гражданство въз основа на произход, пише македонският вестник „Вечер“.

Чужденец ще може да получи албанско гражданство, ако неговите предци са имали албански произход и при условие, че докаже семейната връзка по пряка линия до трето коляно с предците си. Необходимата документация, с която ще се доказва албанският произход, ще бъде утвърдена от министъра.

Друга важна новост е даването на албанско гражданство на всеки, който се роди на територията на Република Албания.

Това означава, че Албания ще прилага принципа „Jus soli”, съгласно който всяко лице, родено на нейна територия, ще получи албанско гражданство, макар и нито един от родителите да няма такова. Този принцип се прилага в САЩ, докато в определени европейски страни има допълнителни критерии.

Очаква се проектозаконът да бъде включен в дневния ред на парламента през септември след лятната почивка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

без цензура

преди 4 години

боко кога си заминава в родината

13

търнокоп

преди 4 години

значи боко скоро ще се инесе от българия заедно с албанците си

12

Анонимен

преди 4 години

албания е американски полигон за злини на Балканите, създаден от уса.Дано Русия смачка скоро и двете, а ние ще помагаме с каквото можем.Амин!

fallback