Снимка: Reuters
fallback

Милиони турски избиратели ще гласуват днес на повторението на изборите за кмет на Истанбул, които започнаха в 8:00 часа.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас в 31 124 избирателни секции. Гласуването ще приключи в 17:00 ч., обяви Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция, цитирана от БТА.

Вотът ще се състои близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Oще по темата

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, увеличаващата се безработица и високите цени на храните.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Истанбулци зашлевиха Ердоган веднъж... Ще го сторят ли отново?

В изборите участват общо 21 кандидати, но надпреварата на практика е между Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата ПСР и смятан за най-верния помощник на президента Ердоган, и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, кандидат на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, кандидат на Отечествената партия, и 17 независими кандидати.

Според няколко социологически анкети Екрем Имамоглу води пред кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм.

Очаква се избирателната активност да бъде по-висока от тази на 31 март. Тогава 84,6 процента от избирателите дадоха своя глас. Днес се очаква избирателната активност да достигне 90 процента. Първите резултати се очаква да започнат да постъпват след 18 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Щерю

преди 4 години

Игра на столове...

19

Problem

преди 4 години

Анализ на зениците на манифестиращите след обработка с подсладители вкл вкарани в хрaни и напитки подава WORNING Black killers in Istambul Има проникнали черни видими трудно терористи от съседни техни обиталища .Разполагат с е в домове и сгради облъчвани с нови мощни телевизори с вградени черни и тъмни хологрмаи подържащи масови убиици..най високите са около 3 метра. Експерти да ги специфицират веднага.ima gi снимани в HONG HONG зад хората на протести

18

Шаоо лин

преди 4 години

Бивали йълдъръм ще спечели правеха репортажи с жителите на истанбул никой не иска др кандидат тая вечер ще има веселба

fallback