Снимка: архив, Reuters

Четири прищински болници бяха временно затворени от здравна инспекция по подозрения, че се занимават с незаконна търговия с човешки органи, предаде Танюг.

Заведени са дела срещу 17 здравни работници, а разследването продължава.

Здравната инспекция към косовското министерство на здравеопазването заедно с полицията е извършила проверка на някои частни болници, които имат разрешение за услуги в областта на изкуственото оплождане. Целта на проверката била контрол за спазването на закона за репродуктивното здраве.

Нора Красничи от здравната инспекция съобщи, че проверката в четирите частни болници е установила, че са се занимавали с незаконна дейност.

Българки – жертва на търговия с органи в Албания?

В болниците са открити замразени човешки клетки, които са прехвърлени на съхранение в отделението по гинекология на университетския клиничен център.

Говорителят на полицията Баки Келяни съобщи, че в четирите прищински болници е установена незаконна трансплантация и търговия с човешки органи и клетки и са задържани 17 души, сред които и чужденци.

Адвокатът на една от тези клиники Бесник Бериша твърди, че няма доказателства за злоупотреба с клетки или ембриони.

Той каза, че всичко, което е установила инспекцията, са някои недостатъци във воденето на документацията и подписите в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase