Снимка: БТА
fallback

Папа Франциск, който е на първото си папско посещение в Северна Македония, се опита да насърчи усилията на страната да се интегрира в европейските институции, след като промяната на името реши продължаващия от десетилетия спор с Гърция, съобщи Асошиейтед прес.

На среща с ръководството на държавата Франциск похвали мултиетническата и мултикултурна среда в Северна Македония и каза, че нейният пример в това да бъде мост между Изтока и Запада показва, че може да има мирно съжителство.

Тези черти са много важни за по-голяма интеграция със страните от Европа, каза той. Надявам се, че тази интеграция ще се развие по начин, който ще бъде от полза за целия регион на Западните Балкани, със зачитане на разнообразието и фундаменталните права, каза Франциск.

Папата си тръгна, останал доволен: Видях един здрав народ!

Президентът на Северна Македония Георге Иванов призова гражданите към помирение и прошка, сплотяване за духовно обновление на Северна Македония. Той направи това в обръщение в рамките на посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск.

Искам да изпратя призив до всички мои съграждани, до всички хора с добра воля и чисти сърца, независимо дали принадлежат на православната, католическата или протестантската християнска вяра, дали са мюсюлмани, евреи или атеисти, призовавам ви да разпознаете символиката на това посещение и чрез смирение и прощаване, помирение и сплотяване, чрез отговорност и уважение да се включите в духовното обновление на Македония, преди да стане твърде късно, призова Иванов, предаде МИА.

Той каза, че папа Франциск припомня тъкмо за тези ценности, който, както се изрази, символично повтаря акта, който направил Исус след Тайната вечеря, осъзнавайки изкушенията и мъките, които го чакат, миейки краката на своите последователи.

Вие се навеждате, за да измиете краката на болните и бедните, на затворниците и бежанците, на гладните и жадните, на отхвърлените и маргинализираните, независимо дали са християни, мюсюлмани, евреи, индуисти, будисти, атеисти... Вярвам, че вашите дела не са още един похабен символ, напротив, вие ни припомняте, че макар нашата човешка любов към Бога и хората да е променлива, Божията любов и вярност към служението е трайна, заяви Иванов.

С това, добави той, вие символизирате пътя на любовта, милостта, смирението и служенето. Това е път, който трябва да следваме и ние тук в Македония, независимо от нашата вяра или идеология. Само така може да оставим по-добро бъдеще на младите и на все още неродените, каза Иванов.

След като кацна на летището в Скопие, Франциск пристигна с "Фолскваген Джета" за разговори с отиващия си президент Георге Иванов. Неговата десетчасова визита включи молитва в мемориала на Майка Тереза, както и меса за малката католическа общност в страната с население 2,1 милиона души, предаде БТА.

Oще по темата

Виктор Димовски, държавен секретар във външното министерство на Северна Македония, заяви пред репортери в понеделник, че визитата е историческа и става в съдбовен момент, когато Северна Македония иска да влезе в ЕС и НАТО. Визитата на папата укрепва още повече вътрешното единство и носи послания за помирение и солидарност, каза той.

Страната е кандидатка за членство в ЕС от 2005 година, но все още чака начало на преговори за членство в ЕС. След като спорът с името вече е решен, Северна Македония се надява да получи ясен сигнал за начало на преговори за присъединяване през юни. Тя очаква да стане тридесетата членка на НАТО до края на тази година.

Великолепно е, че дойдохме да видим папата тук в Македония, защото той има послание за младежта и за цялото човечество и ние трябва да го приложим в нашия живот, заяви Кристина Миещри, католичка от Албания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Явор

преди 4 години

Тоя не трябва ли да говори за БОГ и Исус Христос? Във нието една реч не ги спомена. То Невярващ човек говори по често за БОГ от тоя !

27

Наблюдател

преди 4 години

Папата призна, че сме един народ със северномакедонците! Саза и за България същото , че сме мост между Изтока и Запада.

26

123

преди 4 години

До АнонименЕ па нали сме един народ !

fallback