Снимка: Reuters

Гласоподавателите в наскоро преименуваната Северна Македония ще избират днес новия президент на страната в оспорвана надпревара, в която етническото албанско малцинство може да изиграе ключова роля, посочва Асошиейтед прес.

Въпреки че президентската длъжност е предимно церемониална, с известни правомощия за налагане на вето на законите, изходът от гласуването в неделя може да предизвика предсрочни избори в страната, която е дълбоко поляризирана между управляващите социалдемократи от СДСМ и опозиционните консерватори от ВМРО-ДПМНЕ, пише БТА.

Но основното опасение е избирателната активност. Ако участват по-малко от 40 процента от 1,8-те милиона регистрирани гласоподаватели, изборите ще бъдат невалидни и ще трябва да се повторят отначало и двата кръга. На първия кръг на 21 април избирателната активност беше само 41,8 процента.

Още по темата

На първия кръг кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Давкова - първата жена, която се бори за президентския пост - получиха по около 41 процента от гласовете. Така че много неща зависят от това как и дали етническите албанци, които съставляват около една четвърт от 2,1 милионното население на страната, ще гласуват.

Кандидатът на етническите албанци Блерим Река получи 10,6 процента на първия кръг, което представлява около 70 000 гласа. Сега, след като Река е елиминиран и отказа да подкрепи когото и да е от другите двама кандидати, не е ясно дали етническите албанци въобще ще отидат да гласуват.

56-годишният Пендаровски и 63-годишната Давкова - и двамата професори по право - призоваха за висока избирателна активност.

Кампанията беше фокусирана основно върху тазгодишното споразумение за името със съседна Гърция, което ще позволи на Северна Македония, преди позната като Македония, да се присъедини към НАТО и потенциално към Европейския съюз. Споразумението, което сложи край на почти 30-годишен спор, дълбоко разедини Северна Македония и двете й основни партии.

Пендаровски подкрепя споразумението, но неговата опонентка спомена, че ако бъде избрана, ще го оспори в Международния съд в Хага.

Премиерът Зоран Заев заяви, че ще свика предсрочни избори, ако Пендаровски не бъде избран за президент.

3381 вътрешни и около 520 международни наблюдатели ще следят вота в неделя.

Коментари Напиши коментар

4

УМЕН

преди 2 месеца

Еваси гнусната имитация на избори и демокрация. Ако се прекръстите и ако слушкате ще ви вземем в зоопарка наречен ЕС и ще ви храним с остатъците от западноевропейската трапеза по всеизвестния двоен стандарт. Но това после. Първо ще ви вземем в цирка НАТО защото нашите кукловоди имат нужда от нови марионетки за да провеждат пъклените си забавления.

3

Ха-ха

преди 2 месеца

Няма да има никаква изненада-албанците ще дадат точно толкова,колкото колкото е нужно и нито глас повече.Така ще демонстрират цената си.Но в крайна сметка времето работи в тяхна полза-след 10 години напълно ще овладеят страната.За македонците ще остане възможността да избягат или да измрат...

2

Наблюдател

преди 2 месеца

Няма такава държава Македония!!!