Снимка: Bulgaria ON AIR

Албанският вот и новото име на страната станаха ключови теми в последния дебат преди балотажа в Република Северна Македония. Претендентите за президентския пост са Гордана Силяновска и Стево Пендаровски.

"Посланията на кандидатите бяха много точни и ясни. Стево Пендаровски каза, че ще търси повече стабилност и яснота по пътя на Македония към Европа. Гордана Силяновска връщаше линията на времето постоянно назад. Тя показваше политиката на Груевски, от която Македония иска да се разграничи. Силяновска може да се опита да придърпа албанските избиратели. Но това не е вероятно да стане. Тя може да се харесва на хората, които са недоволни от бавните реформи. Но ефективните реформи не са бързи. Тя не дава съвети и решения как ще се решат проблемите. Всеки здравомислещ в Македония трябва да работи Пендаровски да победи", посочи журналистът Николай Кръстев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Изборът на Северна Македония към Европа е много важен.

"Македония може да влезе в много сериозна политическа криза. Въпросът е дали е реалистично да се гледа в тази посока. Гражданите на Северна Македония правилно ще изберат своя път. Очаквам около 40% избирателна активност. Все пак много хора напуснаха страната", коментира той. 

"Гражданите имат много критики към правителството. Хората не са доволни от материалното си възнаграждение. Има сходства и с България. Залогът на предстоящите президентски избори е стабилността на държавата. Изборът на Пендаровски означава предвидимост за пътя на Македония към западните структури. Неговото послание е с разбиране към хората. В поведението на Силяновска се четеше непредвидимост. Тя каза, че има какво да се променя в договора с България и в този с Гърция. Но не предложи решения", изтъкна още Кръстев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase