Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters
fallback

Северна Македония ще стане тридесетият член на НАТО на срещата на върха в Лондон през декември. Това каза Стево Пендаровски, кандидат за президент на Република Северна Македония, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев по Bloomberg TV Bulgaria. На 5 май, неделя в съседната страна ще се състои вторият тур от президентските избори.

"Ще търсим подкрепа от България като по-стар член на ЕС и НАТО. Влиянието е само положително от договора между София и Скопие. Освен Северна Македония никоя друга страна в региона не произвежда позитивни новини", каза Пендаровски.

Само добри неща произлизат от договора между София и Скопие, заяви той.

Оптимист съм, че Историческата комисия между София и Скопие ще завърши успешно своята работа, отбеляза Пендаровски.

"Политиканстването ще бъде оставено настрана и ще се разговаря с аргументи, опирайки се на документи от архивите. И съм убеден, че ключовият акцент от договора ни ще бъде осъществен", заяви кандитатът за президент.

Анахронично е да се говори за размяна на хора и територии на Балканите, категоричен е той.

"По ирония на съдбата ВМРО-ДПМНЕ, която исторически винаги е била свързана със София и през 90-те се обявяваше за подобряване на отношенията между двете страни, днес е твърдо против", каза Пендаровски.

Ако тази партия победи не само на президентските, но и на парламентарните избори, ще има ново напрежение в отношенията между Северна Македония и България, смята Пендаровски. За съжаление, икономическите отношения между двете страни изостават, каза гостът.

Във видео материала можете да видите целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

ognyanz

преди 4 години

Решил е да се хареса, затова приказва това, което очакват да чуят от него. Какво му е хубавото сърби да живеят в Косово, а албанци - в Сърбия. И за едните, и за другите ще е по-добре ако тези територии се разменят. Но за големият брат отвъд океана е по добре на балканите да има постоянни конфликти - така се слага чатала на врата и на едните, и на другите.

18

Мегачеп

преди 4 години

"Ще търсим подкрепа от България като по-стар член на ЕС и НАТО"Ще намерите само по-стария член. Наречен още Дедовия.

17

Наблюдател

преди 4 години

Дамаме Кюстендилско барабар с черешите и ромите за Струмишко. Навит ли си Пендаровски?

fallback