Християн Мицкоски. Снимка: архив, Reuters
fallback

Има възможност да се заличи "Северна" (от името на Република Северна Македония - бел. ред.), гражданите ще решат това на изборите, пише скопският вестник "Вечер".

Гостувайки в ТВ Алсат, председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски директно и конкретно отговори на въпроса: как ще постъпите, ако победите в изборите и получите власт по отношение на спазване или промяна на името Северна Македония като резултат от Преспанския договор.

Мицкоски каза, че промяната на конституционното име се е случила по насилствен път. На следващите парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ ще излезе със своя програма, която между другото касае и този въпрос, а отговорът е конкретен и директен, каза Мицкоски. Той посочи, че ще бъде поискана подкрепата на гражданите за връщане на първоначалното име Република Македония.

Ако на избори получим подкрепа за 80 или повече депутати и осигурим необходимото мнозинство, ние ще извършим промяна на сегашната конституция и ще върнем автентичното име на страната - Република Македония, заявил Мицкоски, цитиран от "Вечер". Той добавил, че това ще бъде решено от гражданите, а ВМРО-ДПМНЕ ще се опита да получи необходимата подкрепа за този процес.

Кандидатът за президент на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и още 30 политически партии Стево Пендаровски бе на среща с жителите на Йегуновце, където говори за проектите от неговата програма и за целите като върховен командващ. Пендаровски каза, че ако бъде избран за президент, ще се застъпва за модернизация на армията и за осигуряване на европейски условия за македонските войници. Нашата армия вече е част от НАТО. Армията е гарант на суверенитета, независимостта и ненарушимостта на територията на държавата, каза Пендаровски, цитиран от вестник "Вечер".

Правителството осъжда всяка реч на омразата в Република Северна Македония, независимо дали е изразена в социалните медии, на форуми, конгреси или пресконференции, заяви говорителят на правителството Миле Бошняковски. Бошняковски каза това в отговор на въпрос на журналист за изявление на ръководителя на Ислямската религиозна общност в Северна Македония Реис Сулейман Реджепи на церемония по поставянето на основополагащ камък на джамия, пише вестник "Нова Македония", цитиран от БТА. Хелзинкският комитет протестира вчера срещу изявлението на Реджепи, в което той описва македонците като "диви животни" заради липсата на "истинска национална идентичност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Малкият Мук

преди 5 години

И ,,черноморска македония'' да ви дадеме,освен албанци и шиптъри,друго няма какво да ни докарате.Та вие имате едно Скопие и пет села около него,и не можете едни избори да вземете,не защото сте по малко от албанците,а зощто се продавате на албанците.Че искате и Пирина, а не искате ли и ,,сирена''немит.

12

Пиринска Македония

преди 5 години

Както е тръгнало скоро и ние Пиринска Македония ке се отделиме от балхариа и ке си се присъединиме и обединим със Северна Македония .Амин, дай Боже по-скоро да стане ! Пирин, Вардар, Егей = Обединена Македония.

11

Анонимен

преди 5 години

Дано,чул те ГОСПОД госпОдине МицКОСКИ,егати фамилиите,сега махат и в-то,а дано ДА СЕ СВЪРШИ ЕДИН ЗА ВИНАГИ С ТОЯ ПСИХОДИСПАНСЕР!Той Ципураки си отива есента а Мицотаки ич не ви люби,като го слушам И нашия евродепутат Ковачев от ГЕРБ последния път как говореше СТЕ НИ ДОШЛИ И НА НАС ДО ГУША!Щом толкова толерантен човек като Ковачев беше побеснял заради въртелите с тая нефелна комисия и безуммията ви,значи сте бита карта ДОРИ И ДА ХИТРУВА ЛИЦЕМЕРНИЯТ СЪРБИКОМУНЯР ЗАЕВ!!

fallback