Снимка: архив, Reuters
fallback

Бившият косовски премиер Байрам Косуми предлага четири "малки балкански страни" - Албания, Косово, Северна Македония и Черна гора, да формират "модерна конфедерация" с обща дипломация и армия, търговия и свободно движение на хора и стоки, съобщи агенция МИА.

В авторски текст, публикуван днес от медиите в Прищина, Байрами казва, че една такава идея може да се реализира, защото тези страни изобщо нямали претенции една към друга.

"Защо може да се създаде модерна конфедерация, когато албанците са съставна част от всяка държава и преобладаваща нация? Защото тъкмо албанците имат стратегически интерес да запазят независимостта и приятелските отношения със Северна Македония и Черна гора, тъкмо поради албанския фактор в тези държави и поради хегемонистичните апетити на Сърбия и политиките на влияние на другите", пише Косуми, който беше премиер на Косово от 2005 до 2006 г.

Според него обединяването на четирите малки държави би им спестило голяма част от бюджета, включително в сферата на дипломацията. Той предлага четирите страни да имат общи дипломатически представителства, като едно посолство представлява и четирите страни, пише БТА.

Байрам Косуми сега е ректор на университета в Гниляне и преподавател по журналистика в Прищинския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Прищина в Белград

преди 5 години

А бе, кога най-после хората ще се откажат от тоя плъхски поглед на нещата? Който етнос е по-многоброен, той и командва. Егаси гнусния свят, в който живея. Ако се гледа така, то българи има и в Албания, и те не са толкова много, колкото са били, поради асимилаторската политика на Албания. Ако се гледа така, Белград е бил българска крепост. Българи има навред из Балкамите. И ако не беше България, Северна Македония още щеше да си виси в неопределено положение. Защо да не е конфедерация България?

39

Златко

преди 5 години

Значи освен турски, румънски, китайски и ромски, учете и албански щото ще ви требе. Българския отиде у ряката. Но спокойно - и по велики нации са отивали в историята.

38

Анонимен

преди 5 години

До 24 "И с това ще станат най-голямата държава на балканите"Албания+Косово+ Ч. Гора+ Македония=79 000 кв. кмБългария 111 000 кв.кмПо малко кремълска пропаганда, повече мислене- не трудно

fallback